• Oaplicație bazată pe inteligența artificială va lua locul unui avocat în sala de judecată.
  • Inteligența artificială va fie cea care va sfătui un inculpat cu privire la ce trebuie să spună pe parcursul procesului.
  • Directorul general al companiei a spus că va acoperi costurile amenzii, totuși, dacă vor pierde cazul.

În februarie, o aplicație bazată pe inteligența artificială, dezvoltată de compania de software DoNotPay, va lua locul unui avocat în sala de judecată. Inteligența artificială va fie cea care va sfătui un inculpat cu privire la ce trebuie să spună pe parcursul procesului, potrivit mass media internațională.

Pentru prima dată în istorie, inteligența artificală va putea consilia un acuzat în fața unei curți. „Avocatul” care va funcționa ca o aplicație pe mobil va asculta toate discursurile din sala de judecată și îl va instrui pe acuzat prin căști.

Compania dezvoltatoare DoNotPay ține în secret care instanță și numele acuzatului. Se știe despre caz că e vorba de o amendă de circulație pentru depășirea vitezei legale, de care inculpatul și noul său avocat vor dori să scape.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Directorul general al companiei de software, Joshua Browder, a spus că va acoperi costurile amenzii, totuși, dacă vor pierde cazul. Acesta este informatician cu studii la prestigioasa universitate Stanford și a lansat DoNotPay în 2015, ca un chatbot care oferă consultanță juridică celor care se confruntă cu taxe penalizatoare sau amenzi. Din 2020, compania a început să se specializeze pe inteligență artificală.

„Încercăm să ne minimizăm răspunderea juridică. Și nu este bine dacă, de fapt, răstălmăcește faptele și este prea manipulator” , a povestit Browder potrivit revistei NewScientist despre cum au antrenat robotul. De exemplu, acesta a fost învățat să nu se arunce în a dat sfaturi decât după ce ascultă toate argumentele.

Informaticianul american a spus că scopul lui este ca aplicația chiar să-i înlocuiască pe avocați în anumite spețe și să economisească astfel banii clienților.

„Totul ține de limbaj, iar pentru asta avocații cer sute sau mii de dolari pe oră. Vor exista în continuare o mulțime de avocați buni care ar putea pleda la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dar o mulțime de avocați cer prea mulți bani pentru a copia și lipi documente și cred că vor fi cu siguranță înlocuiți și ar trebui să fie înlocuiți” , a spus acesta.

Compania mai promite și că va lupta „împotriva corporațiilor, să învingă birocrația și să dea în judecată pe oricine prin simpla apăsare a unui buton” .

Fondatorul a mai precizat și că ideea i-a venit din școală, când tot acumula amenzi de parcare pe care nu-și permitea să le plătească și atunci a devenit un expert în a profita de lacunele sistemului ca să scape de cheltuială.

Tot atunci și-a dat seama că redactarea scrisorilor legale pentru a contesta amenzile poate fi automatizat. Ceea ce face și robotul său azi. „Scopul acestei companii este de a face ca profesia de avocat, în valoare de 200 de miliarde de dolari, să fie gratuită pentru consumatori” , a mai spus Browder.