• UK le plătește câte 210.000 de lire celor infectați în urma transfuziilor de sânge.
  • Britanicii au primit din SUA sânge infectat cu hepatită și HIV și nu l-au testat suficient.
  • 3.000 de oameni au murit după ce s-au îmbolnăvit în urma transfuziilor cu sânge infectat.
  • Sunak: Este ziua rușinii, cea mai mare catastrofă medicală, vom plăti oricât va costa.

Marea Britanie va plăti cate 210.000 de lire victimelor celei mai mari greșeli medicale din istoria țării, cea mai mare catastrofă medicală, așa cum a numit-o Premierul Rishi Sunak. 30.000 de oameni au primit transfuzii cu sânge contaminat cu virusul hepatitei C sau HIV.

Nu vorbim despre o tara din lumea a treia, ci despre Marea Britanie. Și prima întrebare pe care ne-o punem este cum a fost posibil?

Transfuziile au avut loc în anii 70 și 80. Marea Britanie avea nevoie disperată de sânge, așa ca a cumpărat din Statele Unite, care plătea donatorii de sânge, iar printre aceștia se găseau persoane cu risc ridicat de a fi infectate cu boli grave, vorbim de infractori, pușcăriași, reprezentanți ai minorităților sexuale, consumatori de droguri. Oameni care aveau nevoie de bani. Acest sânge nu a fost suficient testat. Mai mult, a fost extrasă o proteină care le-a fost injectată copiilor bolnavi de hemofilie, în cadrul unui studiu clinic care a fost numit barbar. Nu doar că au fost infectați copiii, dar părinții unora dintre ei au fost anunțați abia după mai mulți ani, iar medicii, deși au văzut ca sunt probleme, au continuat sa folosească acest sânge. Și oameni care au făcut operații și au primit transfuzii de sânge au fost infectați. Se estimează că 3.000 de oameni au murit din cauza acestor transfuzii

Ce spun victimele, sunt mulțumite de această compensație?

În primul rând simt că li s-a făcut dreptate, dar, din păcate, nu toate victimele au apucat ziua dreptății și nici toți responsabilii nu mai pot fi trași la răspundere. Spunea Andrew Evans, fondatorul asociației Sânge contaminat și care a fost infectat și cu HIV și cu hepatita C când avea cinci ani. Opt ani a durat ancheta, dosarul a avut peste 2.500 de pagini, mii de oameni au fost audiați, iar pe parcurs s-a descoperit că tragedia nu doar că ar fi putut fi evitată dacă medicii și funcționarii își făceau treaba, ci și că au distrus documente, ca să își acopere neglijența. Au fost scandaluri cu sânge contaminat și în Franța, în Japonia sau Canada, dar au fost soluționate rapid, nu a durat 20 de ani, ca în Marea Britanie. A fost creat un department special de despăgubire a victimelor, iar cei care vor avea nevoie de îngrijiri medicale în continuare, vor primi sprijin financiar pe tot parcursul vieții. Și nu doar cei infectați vor primi compensații, ci și familiile lor: soți, soții, copii, părinți sau cei care au trebuit să îi îngrijească de-a lungul anilor. La 10 miliarde de lire este estimat costul despăgubirilor.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Citește și