Mohamed Al Fayed este acuzat de mai multe abuzuri sexuale asupra angajatelor. Ce spun proprietarii Harrods

Cinci femei spun că au fost abuzate de fostul șef al Harrods, Mohamed Al Fayed, pe vremea când lucrau la magazinul de lux din Londra, conform BBC.

BBC a ascultat mărturiile a peste 20 de foste angajate care spun că miliardarul, care a murit anul trecut la vârsta de 94 de ani, le-a agresat sexual.

Documentarul și podcastul – Al-Fayed: Predator la Harrods – a adunat dovezi conform cărora, în perioada în care Fayed era proprietar, Harrods nu numai că nu a intervenit, dar a ajutat la mușamalizarea acuzațiilor de abuz. Proprietarii actuali ai Harrods au declarat că sunt „absolut îngroziți” de acuzații și că victimele sale au fost dezamăgite – fapt pentru care magazinul și-a cerut scuze.

Incidentele au avut loc în Londra, Paris, St Tropez și Abu Dhabi. „Am făcut evident că nu vreau să se întâmple asta. Nu mi-am dat consimțământul. Am vrut doar să se termine”, spune una dintre femei. O altă femeie spune că era adolescentă când el a abuzat-o la adresa din Mayfair.

Fayed s-a confruntat cu acuzații de agresiune sexuală în timp ce era în viață, dar aceste acuzații sunt de o amploare și de o gravitate fără precedent. BBC crede că mult mai multe femei ar fi putut fi agresate.

Cariera antreprenorială a lui Fayed a început pe străzile din Alexandria, Egipt, unde vindea băuturi gazoase trecătorilor. Însă căsătoria sa cu sora unui milionar saudit, dealer de arme, l-a ajutat să stabilească noi legături și să construiască un imperiu de afaceri.

S-a mutat în Marea Britanie în 1974 și era deja o figură publică cunoscută atunci când a preluat conducerea Harrods în 1985. În anii 1990 și 2000, a apărut în mod regulat ca invitat în emisiuni TV de divertisment și chat la ore de maximă audiență.

Între timp, Fayed – al cărui fiu Dodi a fost ucis într-un accident de mașină alături de Diana, Prințesa de Wales, în 1997 – a devenit cunoscut unei noi generații prin intermediul celor mai recente două sezoane Netflix din The Crown.

Unele dintre femei au renunțat, sau au renunțat parțial, la dreptul lor la anonimat pentru a fi filmate – iar BBC a fost de acord să nu folosească numele de familie. Altele au ales să rămână anonime. Împreună, mărturiile lor dezvăluie un model de comportament prădător și abuz sexual din partea lui Fayed.

Proprietarul Harrods făcea în mod regulat turul vastelor etaje de vânzări ale magazinului și identifica tinere asistente pe care le considera atrăgătoare, care erau apoi promovate pentru a lucra în birourile sale de la etaj.

Agresiunile aveau loc în birourile Harrods, în apartamentul londonez al lui Fayed sau în călătorii în străinătate – adesea la Paris, la hotelul Ritz, pe care îl deținea, de asemenea, sau la proprietatea sa din apropiere, Villa Windsor.

Au existat o serie de încercări de a-l demasca pe Fayed înainte de moartea sa – în special Vanity Fair în 1995 – cu un articol care susținea rasismul, supravegherea personalului și comportamentul sexual inadecvat. Acesta a declanșat un proces de calomnie.

Ulterior, Mohamed Al Fayed a fost de acord să renunțe la proces, cu condiția ca toate dovezile suplimentare pe care revista le adunase cu privire la comportamentul său sexual necorespunzător în vederea pregătirii unui proces să fie puse sub cheie. Înțelegerea lui Fayed a fost negociată de un cadru superior de la Harrods.

În 1997, emisiunea The Big Story de la ITV a raportat alte acuzații grave, inclusiv hărțuire sexuală și pipăială – care este clasificată drept agresiune sexuală.

Exit mobile version