• Nicolas Sarkozy a fost condamnat miercuri, 17 mai, la Paris, la trei ani de închisoare.
  • Nicolas Sarkozy a pierdut apelul împotriva unei condamnări la trei ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare, pentru corupție.
  • Este prima dată când un lider de stat din Franța răspunde penal pentru faptele sale.

Fostul președinte al Franței Nicolas Sarkozy a fost condamnat miercuri, 17 mai, la Paris, la trei ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare, pentru corupție și trafic de influență în afacerea interceptărilor telefonice, o pedeapsă fără precedent pentru un fost președinte.

Avocatul său Thierry Herzog și fostul înalt magistrat Gilbert Azibert au fost condamnați la aceleași pedepse.

 În cazul de față, instanța a constatat că Sarkozy și fostul său avocat, Thierry Herzog, au încheiat un „pact de corupție” cu un judecător, Gilbert Azibert, pentru a obține informații despre o anchetă juridică care îl viza pe fostul șef de la Palatul Elysee.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Anchetatorii au interceptat cele două linii telefonice oficiale ale lui Sarkozy. Au descoperit că a avut un al treilea număr neoficial, prin care a comunicat cu Herzog. Conținutul acestor apeluri telefonice a dus la verdictul de corupție dat miercuri de Curtea de Apel din Paris.

De asemenea, Curtea de Apel i-a impus lui Nicolas Sarkozy o interdicție de trei ani a drepturilor civice, ceea ce îl face neeligibil pentru a candida la alegeri, și o interdicție de trei ani de exercitare a profesiei pentru Thierry Herzog, scrie presa franceză.

Condamnat pentru „un pact de corupție”

Nicolas Sarkozy a pierdut apelul împotriva unei condamnări la trei ani de închisoare – dintre care doi cu suspendare – pentru corupție. Cu toate acestea, Curtea de apel din Paris a decis că acesta ar putea să nu meargă la închisoare, ci să poarte un instrument de identificare, scrie BBC.

Sarkozy a fost condamnat în 2021 pentru că a încercat să influențeze un judecător, asigurându-i acestuia un post prestigios în schimbul unor informații despre un caz separat.

În vârstă de 67 de ani, Nicolas Sarkozy este primul fost președinte francez care a primit o pedeapsă privativă de libertate.

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

Citește și

FOTO. Suma pentru care s-a vândut o copie rară a unui album The Beatles

FOTO. Noul SUV coupe de la Renault ia numele unui celebru avion francez

Elon Musk spune că George Soros „urăște umanitatea” și că îi amintește de Magneto, mutantul „X-Men”