• Cei reținuți sunt acuzați că au format anul trecut o organizație teroristă cu scopul de a răsturna ordinea de stat existentă în Germania.
  • Perchezițiile au vizat membri ai așa-numitei mișcări „Cetățenii Reichului”.
  • Între timp, alte trei persoane, inclusiv un cetățean rus, sunt suspectate că susțin mișcarea.

Poliția germană a arestat 25 de persoane, presupuși extremiști de extremă dreapta care ar fi încercat să răstoarne guvernul printr-o lovitură de stat armată, în timpul unei serii de raiduri desfășurate miercuri. Procurorii federali au declarat că aproximativ 3.000 de ofițeri au efectuat percheziții în 130 de locuri din 11 din cele 16 landuri germane.

Perchezițiile au vizat membri ai așa-numitei mișcări „Cetățenii Reichului” – unii dintre membrii acesteia resping constituția postbelică a Germaniei și au cerut înlăturarea conducerii statului.

Ministrul justiției, Marco Buschmann, a descris raidurile ca fiind o „operațiune antiteroristă”, adăugând că suspecții ar fi putut plănui un atac armat asupra instituțiilor statului. Procurorii au declarat că 22 de cetățeni germani au fost reținuți sub suspiciunea de „apartenență la o organizație teroristă”.

Recomandări

NOUL PROGRAM DE GUVERNARE
DEZVĂLUIRILE PAPEI
COMISIA CONTRA TIKTOK
DIN TEXAS, SPRE MARTE
VINE BRADUL LA TINE
STARMER SPRIJINĂ UCRAINA

Între timp, alte trei persoane, inclusiv un cetățean rus, sunt suspectate că susțin mișcarea. Publicația germană Der Spiegel a relatat că printre locațiile percheziționate de poliție se numără și cazarma unității germane de forțe speciale KSK, în orașul Calw din sud-vestul țării.

În trecut, unitatea a fost analizată cu atenție din cauza presupusei implicări de extremă dreapta a unor soldați, însă procurorii federali au refuzat să confirme sau să infirme că a fost percheziționată cazarma. Pe lângă arestările din Germania, procurorii au declarat că o persoană a fost reținută în orașul austriac Kitzbuehel și o alta în orașul italian Perugia.

Cei reținuți sunt acuzați că au format anul trecut o „organizație teroristă cu scopul de a răsturna ordinea de stat existentă în Germania și de a o înlocui cu propria lor formă de stat, care era deja în curs de înființare”. Procurorii au adăugat că suspecții erau conștienți de faptul că scopul lor putea fi atins doar prin mijloace militare și cu forța.

Ei ar fi crezut într-un „conglomerat de teorii ale conspirației constând în narațiuni din așa-numitele Cetățeni ai Reichului, precum și în ideologia QAnon”.