• Un băiat australian în vârstă de 13 ani a petrecut 45 de zile în izolare în timp ce era deținut pentru infracțiuni minore.
  • El și-a inundat celula cu apă din toaletă, disperat de situația în care se afla și după ce i s-a refuzat apa potabilă, a declarat avocatul său, Tim Grau.
  • Responsabilul pentru drepturile omului din Queensland spune că acest caz ar fi putut încălca legile statului.

Un băiat australian în vârstă de 13 ani a petrecut 45 de zile în izolare în timp ce era deținut pentru infracțiuni minore, în cel mai recent caz de acest gen, instanțele din Queensland au ridicat probleme legate de drepturile omului. Jack se afla în arest preventiv pentru acuzații legate de o altercație cu un alt băiat de 13 ani.

El și-a inundat celula cu apă din toaletă, disperat de situația în care se afla și după ce i s-a refuzat apa potabilă, a declarat pentru BBC avocatul său Tim Grau.

În timpul unei perioade inițiale de 14 zile la Cleveland, de la 27 octombrie la 10 noiembrie, băiatul a fost închis în întregime în celulă. De la 30 ianuarie la 6 martie, băiatul a fost încarcerat la Cleveland și i s-a permis să iasă din celulă doar în cinci zile. De la 1 februarie până la 23 februarie a fost izolat în celula sa.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Băiatul a fost eliberat condiționat săptămâna trecută, după 60 de zile de detenție la Cleveland Youth Detention Centre din Townsville. Responsabilul pentru drepturile omului din Queensland spune că acest caz ar fi putut încălca legile statului.

Centrele de detenție pentru tineri din Australia sunt complexe și dificile”

În mai multe cazuri recente, instanțele și-au exprimat îngrijorarea cu privire la tratamentul copiilor și au avertizat că condițiile din închisoare ar crește riscul de recidivă.
Judecătorul Tracy Fantin a publicat luna trecută o hotărâre referitoare la un alt băiat de 13 ani – care are tulburări de dezvoltare – care a petrecut perioade îndelungate în izolare.

Dacă tratezi un copil ca pe un animal, nu este de mirare că se poate comporta ca un animal”, a spus judecătorul Tracy Fantin.

Centrele de detenție pentru tineri sunt medii complexe și dificile, iar practicile folosite în centre sunt concepute pentru a asigura în permanență siguranța personalului și a tinerilor”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Copii, Justiție pentru Tineret și Afaceri Multiculturale din Queensland

Tratamentul aplicat copilului în interiorul închisorii pentru tineri din Cleveland este cel mai extrem din mai multe cazuri recente, în care instanțele și-au exprimat îngrijorarea cu privire la drepturile omului cu privire la amploarea izolării și au descris condițiile ca fiind crude” și inadecvate”. Parlamentul din Queensland dezbate în această săptămână noi legi privind justiția pentru tineri, inclusiv planuri de a anula Legea drepturilor omului și de a incrimina încălcarea dreptului la cauțiune de către copii.