Povestea vaccinului anti-COVID-19. Cum au creat marile companii farmaceutice serul

Te invit acum la o scurtă călătorie în timp. Nu mergem departe, doar cu un an în urmă. Suntem în 2020, iar genomul virusului a fost identificat în două săptămâni şi circulă în laboratoarele din întreaga lume. Așa că a început lucrul la vaccin și, în vremuri de pace, am lucra la el zece ani.

Acum ne grăbim, dar nu avem curajul să credem în minuni și cel mai apropiat termen de lansare este un an, un an și jumătate. Câțiva oameni pe planetă au facut minuni, înainte de 16 martie nu știam cum îi cheamă. Acum le ridicăm statui din mulțumirile noastre în fiecare zi.

Kathrin U. Jansen, Șef pentru cercetare și dezvoltare a vaccinului la Pfizer: „Ugur mi-a spus că au început să lucreze chiar atunci când chinezii au publicat genomul virusului. Au început să adune componentele vaccinului și m-a întrebat, Catherine, ai fi interesată?”

Ugur Sahin, CEO BioNTech: „O știu pe Catherine Jansen din 2018, când am decis să colaborăm ca să dezvoltăm un vaccin cu ARN mesager pentru gripă.”

Pfizer nu ar fi reușit fără BioNTech. Compania germană condusă de Ugur Șahin și Özlem Türeci, doi pasionați de știință. Dar victoria a fost anunțată de Pfizer.

Pe 9 noiembrie 2020 CEO-ul Pfizer anunță că vaccinul său are o eficacitate de 95%. În timp ce tu stăteai în casă, izolat, în altă parte a planetei Philip Dormitzer pierdea șirul nopților lucrate în laborator. (SINCRON)

Philip R. Dormitzer, Director științific pentru vaccin viral Pfizer: „Apar semne ale extenuării. Nu mi-am văzut copiii sau soția din martie. Mi-a spus (soția n.r.), știi, ai spus mereu că munca ta este importantă. Dar, de data asta, munca ta chiar este importantă.”

Moderna anunță că vaccinul produs de companie are o eficiență de 94%

La o săptămână după Pfizer, și start-up-ul Moderna anunța că are un vaccin câștigător. Serul are o eficacitate de 94%.

Hamilton Bennet, Șefa echipei de cercetare de la Moderna: „Dacă oamenii nu au încredere în vaccinurile noastre, nu are rost să le dezvoltăm. Trebuie să fim siguri că suntem la adevărata linie de sosire. Și abia apoi, poate, o să fac un pas înapoi și o să mă gândesc la ce am făcut eu, echipa noastră, compania noastră.”

Trei săptămâni mai târziu au apărut și primele rezultate validate științific pentru serul creat de o echipă de la universitatea Oxford și gigantul famaceutic AstraZeneca.

Sarah Gilbert, Șefa echipei de cercetare de la Oxford: „Vreau ca oamenii să știe că am dat prioritate siguranței în tot ce am făcut. Nimeni nu este în siguranță până nu suntem cu toții în siguranță. Trebuie să ne gândim cum să folosim mai bine vaccinul și avem nevoie de mult vaccin.”

Ceea ce ție îți aducea speranța a fost, pentru oamenii de știință, o mare provocare.

Hanneke Schuitemaker, Șefa unității de dezvoltare a vaccinurilor Johnson&Johnson: „Oamenii din echipă abia așteptau să aibă genomul virusului. Și au văzut imediat oportunitatea, ce să folosim în vaccinul nostru, ce să țintim.”

Toate aceste vaccinuri sunt aprobate și în Uniunea Europeană și, chiar dacă, deocamdată nu ai Johnson&Johnson, va sosi în curând și la noi.

Campionii imunizării sunt Israelul, cu peste 60% din populație vaccinată cu cel puțin o doză, Emiratele Arabe, Marea Britanie și Statele Unite.

Exit mobile version