• „Phubbing” este obiceiul de a-ți ignora partenerul de conversație în favoarea telefonului.
  • Fenomenul „phubbing” duce la o performanță mai slabă la locul de muncă.
  • Termenul „phubbing” a fost creat prin îmbinarea cuvintelor „telefon” și „ignorare”.

Trăiești în lumea-n care ești dependent de telefonul tău. Fie că ești la muncă sau acasă ești mereu cu telefonul în mână. Îți aduce multe beneficii, ești informat constant despre tot ce se întâmplă în jurul tău, te ajută să imortalizezi momentele frumoase, dar toate acestea vin la pachet și cu dezavantaje. Printre ele se numără și phubbing-ul. Este un fenomen ciudat care se întâmplă frecvent în ziua de azi.

Imaginează-ți asta: Ați avut o zi lungă și stresantă la serviciu, plină de termene limită, conversații dificile și sarcini interminabile. În cele din urmă ajungeți acasă, gata să vă relaxați și să vă conectați cu partenerul. Cu toate acestea, în timp ce începeți să împărtășiți momentele importante și cele mai puțin importante ale zilei, observați că ochii lui se îndreaptă spre telefon, cu degetul mare derulând un feed irezistibil. Dintr-o dată, vă simțiți mai puțin ascultat, mai puțin susținut, mai puțin… important. Dacă acest scenariu vi se pare prea familiar, nu sunteți singuri. De fapt, există un nume pentru acest fenomen: phubbing.

Phubbing, creat din îmbinarea cuvintelor telefon” și ignorare”

Creat din îmbinarea cuvintelor telefon” și ignorare”, phubbing se referă la obiceiul de a îți ignora partenerul de conversație în favoarea dispozitivelor digitale. În timp ce acest comportament ar putea părea inofensiv, cercetările recente sugerează că poate avea implicații profunde nu doar pentru relațiile personale, ci și pentru productivitatea profesională.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Un studiu publicat în Jurnalul de Psihologie Organizațională și Ocupațională reflectă impactul phubbing-ului în cadrul cuplurilor cu două venituri care gestionează echilibrul între viața profesională și cea personală.

Concluziile, bazate pe date colectate de la 65 de cupluri pe parcursul a 15 zile lucrătoare, au relevat o corelație semnificativă între suportul perceput din partea partenerilor și comportamentele de modelare a muncii. Modelarea muncii, care implică remodelarea activă a rolului propriu la locul de muncă pentru a se alinia cu punctele forte și interesele personale, a fost asociată cu nivele crescute de creativitate și inovație la locul de muncă.

Efectele pozitive ale suportului din partea partenerilor

Cu toate acestea, studiul a descoperit o excepție: efectele pozitive ale suportului din partea partenerilor au fost diminuate atunci când unul dintre parteneri se angaja în comportamente frecvente de phubbing acasă. Adică- distracția cauzată de smartphone-uri duce la o distanță între parteneri și la o slabă performanță la job.

Pentru cuplurile care își propun să mențină un echilibru sănătos între viața personală și profesională, pot fi luate măsuri. Implementarea unor timpuri fără telefon” designate acasă, cum ar fi în timpul meselor sau înainte de culcare, poate crea oportunități pentru comunicare și legături neîngrădite. Facerea unui efort conștient pentru a stabili contact vizual și a asculta activ în timpul conversațiilor consolidează importanța de a fi prezent cu adevărat.

În plus, indivizii ar trebui să reziste tentației de a verifica obsesiv emailurile de serviciu sau fluxurile de social media în afara orelor de program, astfel menținând limite clare între viața profesională și cea personală. Astfel de practici nu numai că aduc beneficii relațiilor, dar contribuie și la bunăstarea generală și la satisfacția la locul de muncă.

În concluzie, phubbing-ul reprezintă o amenințare tangibilă atât pentru relațiile personale, cât și pentru productivitatea profesională. Prin prioritizarea conștientă a conexiunii umane autentice în detrimentul distragerilor digitale, indivizii pot cultiva relații mai puternice și mai împlinite și pot debloca întregul lor potențial la locul de muncă. Într-o lume care cere atenția noastră divizată, alegerea prezenței în locul phubbing-ului ar putea fi cea mai puternică formă de suport pe care o putem oferi celor dragi – și nouă înșine.

Citește și