- Legumele sunt o sursă bogată de vitamine și minerale, necesare pentru sănătatea organismului.
- Fibrele din legume contribuie la reglarea digestiei și previn constipația.
- Consumul regulat de legume este asociat cu un risc scăzut de boli cronice.
În era wellness-ului și a mâncatului conștient, salata a devenit un must-have în meniul tău.
Fie că ești un pasionat al bucătăriei raw-vegan sau un simplu iubitor al legumelor proaspete, nutriționistul Șerban Damian îți spune cum poți prepara o salată sănătoasă și delicioasă chiar la tine acasă.
Care sunt cele mai bune legume pe care le putem pune în salată?
„Greu de făcut un top, pentru că toate legumele sunt hrănitoare , sănătoase și foarte utile pentru buna noastră funcționare, pentru că în principiu, mai mult de jumătate din alimentația noastră ar trebui să fie de origine vegetală. Deci, dacă vorbim de o salată, o salată ar trebui să aiă o bază formată din frunze verzi. De exemplu, punem rucola, punem baby spanac, sunt tot felul de opțiuni, toate sunt foarte bogate în fier și în fibre și din acest punct de vedere, ne asigurăm o bază alimentară peste care putem să adăugăm roșii, castraveți, ardei gras, pătrunjel, mărar, ceapă, usturoi. Toate acestea vin cu fibre, probiotice, o avanlanșă de sănătate. Iar dacă adăugăm și niște zeamă de lămâie, fierul din aceste alimente devine mai ușor de absorbit de către organismul nostru”, a explicat Șerban Damian, nutriționist, pentru Aleph News.
Care sunt cele mai bune opțiuni de dressing pentru o salată? Ar trebui să evităm dressingurile grase și preambalate?
„E ma bine să ne bazăm pe ceea ce pregătim noi în casă. Nu trebuie neapărat să ne ferim de grăsime, în sensul de uleiuri vegetale, de preferat nerafinate, presate la rece, așa cum este uleiul extravirgin de măsline, pentru că aceste uleiuri adăugate în salate fac ca vitaminele, în special cele liposolubile să fie absorbite mai ușor. În plus, ne aduc acizi grași omega 3 extrem de importanți pentru creier și cu rol antiinflamator. Deci, facem noi acasă un dressing pe bază de ulei, cu zeamă de lămâine, poate punem puțin usturoi. Cele preambalate pot să aibă, într-adevăr, poate și niște aditivi și niște conversanți și nu e la fel de natural ca cel pe care îl preparăm noi acasă”, a adăugat Șerban Damian.