• 30% dintre români simt stresul de sărbători.
  • Românii se simt stresați de pregătirea cadourilor sau de vizita familiei.
  • Psihologul Radu Leca explică cum se manifestă acest stres și de ce.

Moș Crăciun vine cu….stres.

Sărbătorile de iarnă pot fi unul dintre cele mai frumoase momente ale anului, însă te-ai simțit vreodată stresat în această perioadă? Te îngrijorează ce cadouri va trebui să pregătești, vacanța pe care urmează să o planifici. Ba chiar vizitele în familie, sau respectarea unor tradiții care ți se par învechite?

Studiile ne arată că 30% dintre români întâmpină astfel de stări emoționale în perioada Crăciunului și nu reușesc să se bucure, cu adevărat, de magia sărbătorilor. Psihologul Radu Leca explică cum se manifestă acest stres și de ce.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Cum se manifestă stresul în perioada sărbătorilor

„Moș Crăciun reprezintă principala formă de traumă și de iluzie în mintea multor copii care descoperă că el este, de fapt, un substrat comercial de a vinde și de a cumpăra mai multe elemente. Când acel copil devine liber din punct de vedere financiar, nu își mai dorește să cumpere nimic. Când sărbătorile ar fi trebuit să aibă un conținut educațional și creștin, ele au fost înlocuite cu ideea de cumpără mai mult.

Copiii refuză să creadă în cadouri, în schimb își doresc foarte mult dragostea părinților lor. Peste 30 de ani, copiii de astăzi care urăsc ideea de a primi cadouri scumpe fiindcă sunt acoperite de vinovăție, își vor dori să petreacă o zi de Crăciun lângă oamenii care au acoperit vinovăția prin cadouri scumpe. Moș Crăciun trebuie să redevină ceea ce a fost. Ideea de sărbătoare, nu de vinovăție”, a declarat Radu Leca, psiholog, la Aleph News.

Citește și