• Artista americană Marilyn Minter a creat o serie de lucrări de artă cu tema sexualității și îmbătrânirii, cu scopul de a combate ideea că sexualitatea este limitată la tineri.
  • Această serie de lucrări intitulată „Elder Sex” (Sexul la vârsta a treia) este compusă din fotografii care prezintă cupluri de vârstnici în ipostaze intime și erotice.
  • Potrivit lui Minter, lucrările sale încearcă să ofere o perspectivă pozitivă și autentică asupra sexualității la vârsta a treia, pentru a ajuta la combaterea discriminării vârstnicilor în societate.

Marilyn Minter, o artistă din New York, a vrut să schimbe atitudinea negativă față de sexul și intimitatea la vârste înaintate.

Într-un proiect desfășurat anul trecut, ea a pozat un grup de bărbați și femei cu vârste de peste 70 de ani, surprinzând momente de afecțiune și intimitate într-un stil elegant și jucăuș, scrie CNN.

Prin aceste imagini erotice, Minter a încercat să atragă atenția asupra unei laturi mai puțin vizibile a vieții sexuale și relaționale a persoanelor în vârstă, care deseori este tratată cu dispreț și ignorată de cultura populară.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Minter a fost inspirată să facă acest proiect deoarece a considerat că nimeni nu a filmat sau fotografiat niciodată persoane în vârstă cu afecțiune și eleganță, iar ea a dorit să-i facă să pară dezirabili și a vrut să lupte astfel împotriva tabuurilor aflate în societate.

Seria Elder Sex” a fost inițial publicată în New York Times Magazine ca parte a unui editorial sincer despre viața sexuală a persoanelor în vârstă. Acum, Minter expune această serie completă într-o expoziție la galeria LGDR din New York, care a fost deschisă în aprilie. Aceasta este prima expoziție personală a artistei în oraș de la retrospectiva Pretty/Dirty”, organizată de Brooklyn Museum în 2016, și prezintă momente importante din cariera sa de cinci decenii, precum și lucrări noi.

A întâmpinat dificultăți în a găsi modele

În Elder Sex” , Minter folosește una dintre esteticile sale caracteristice, prezentând picturi hiperrealiste cu gros-planuriale unor corpuri strălucitoare, care par a fi arătate prin sticla unei oglinzi sau a unei ferestre aburite. Cu toate acestea, chiar dacă este recunoscută ca unul dintre cei mai importanți și mai revoluționari artiști contemporani, iar vedete precum Lady Gaga și Lizzo au pozat pentru ea, Minter a întâmpinat dificultăți în a găsi suficiente cupluri reale dispuse să participe la acest proiect.

Artista a dorit să includă toate rasele și toate genurile în fotografiile sale, dar a întâmpinat dificultăți în a găsi modele. La 74 de ani, Minter și-a întrebat toate prietenele – fie în relații mixte, fie lesbiene – dar niciuna dintre ele nu a fost dispusă să participe. Cu toate acestea, Minter a reușit să găsească câțiva actori și modele care au fost de acord să participe. Ei au fost fotografiați în studioul ei, în spatele unui panou de sticlă mată pentru a obține un aspect umed și încețoșat.

Pe parcursul ședințelor foto, Minter a aflat că toate modelele sale, care aveau până la 89 de ani, încă aveau o viață sexuală activă și plăcută. Experiențele lor se aliniază cu cele ale persoanelor intervievate pentru articolul din New York Times Magazine, care au descris cum intimitatea cu partenerii lor s-a aprofundat pe măsură ce îmbătrâneau și cum au învățat să aprecieze nevoile lor într-un mod diferit odată cu trecerea timpului.

Artista susține că există un sentiment de libertate asociat cu sexualitatea la vârste înaintate și că pentru mulți oameni acest sentiment poate fi descoperit abia după un anumit timp.

Ea consideră că atunci când ești tânăr și faci sex, acesta are uneori un aspect mai performativ, în timp ce la vârsta de 80 de ani, de exemplu, te simți mai autentic și mai încrezător în propria piele. La o vârstă mai înaintată, te gândești că „asta sunt eu” , și fie acceptă partenerul, fie nu.

Minter vrea să schimbe mentalitățile

Minter recunoaște că sexul și imaginea de sine sunt probleme dificile pentru femei, indiferent de vârstă. Femeile mai în vârstă sunt adesea ignorate sau nu li se acordă atenție în ceea ce privește nevoile lor intime, în timp ce pentru femeile mai tinere, să își asume sexualitatea este o provocare – dacă o fac prea mult, pot fi judecate și stigmatizate.

Artista observă că există un progres în ceea ce privește reprezentarea femeilor la televizor, reflectând o schimbare semnificativă a atitudinilor culturale față de sexualitate. Acest lucru este ilustrat de o comparație făcută în revista People între personajele din serialele Fetele de aur” și Sex and the City” .

„M-am gândit: <Bine, iată de ce este diferit>” , a spus ea. „Numărul unu: Oamenii trăiesc mult mai mult și sunt mai sănătoși… Numărul doi: există acest lucru numit Viagra” .

Scopul proiectului ,,Elder Sex” este de a reprezenta vizual modul în care intimitatea poate fi experimentată la vârste înaintate, oferind astfel o referință utilă. Însă, speranța este că acest proiect va fi relevant și pentru persoanele care se simt ignorate sau marginalizate în ceea ce privește dorințele lor sexuale și viețile lor intime. Minter speră să încurajeze persoanele să exploreze mai mult aceste aspecte ale vieții lor și de a depăși sentimentul de rușine.

Citește și

Un apropiat al familiei regale susține că regina Camilla s-a simțit rănită că a fost numită ticăloasă de prințul Harry

Mujdeiul, bulzul, ciorba rădăuțeană și micii, apreciate în topul TasteAtlas. Care sunt cel mai puțin apreciate mâncăruri

„Benadryl Challenge” de pe TikTok face victime. Un băiat de 13 ani a murit după ce a consumat pastile pentru a-și induce halucinații