• Interocepția este capacitatea noastră de a simți senzațiile interne ale corpului nostru.
  • Această abilitate ne ajută să ne conștientizăm emoțiile și starea noastră mentală.
  • Aproximativ 40% dintre oameni sunt incapabili să-și perceapă în mod conștient bătăile inimii.

Mulți dintre noi ne băzăm pe intuiție mai mult decât pe orice altceva. Mai nou, există studii care vin cu următoarea ipoteză: corpul fiecăruia e capabil să reacționeze înainte să realizăm ce se întâmplă. Fenomenul se numește interocepție și este capacitatea noastră de a simți impulsurile interne ale corpului nostru.

Suntem familiarizați cu cele cinci simțuri din exterior, dar cât de deschiși suntem la cele din interior?

„Din păcate, destul de puțin, cu toate că ele sunt la îndemâna noastră la fel ca și cele cinci simțuri din exterior. Cele din interior ne dau semnale în corp. De cele mai multe ori, refuzăm să ascultăm de corpul nostru. Cum ne transmite corpul aceste senzații? Prin corpul-emoțional, aflat în sistemul digestiv. Acesta este dotat cu un microbiom care influențează starea noastră emoțională foarte mult. Depresia, anxietatea, autismul, obezitatea ar avea o sursă acolo prin care, dezechilibrul la acel nivel, ne-ar transmite informații eronate.

Apoi avem inima, care este un alt creier al nostru, pentru că acolo sunt foarte mulți neuroni, se formează multe sinapse, la fel ca în creier. Ea este un loc de unde primim aceste informații intuitive. Creierul nostru funcționează pe bază de predicții, pentru că rolul lui este de a ne da soluții”, a declarat Magda Axinte, psihoterapeut, pentru Aleph News.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Cum putem descoperi interocepția?

„Sunt diferite metode prin care putem descoperi această abilitate. Trebuie să intrăm în contact cu noi înșine, pentru că nu suntem doar mintea noastră. Nu suntem gândurile și emoțiile noastre. Ele sunt doar mijloace prin care avem acces la noi înșine. Meditația este un mod foarte util pentru a intra în contact cu noi înșine la nivel profund. În timpul meditației ne reglăm respirația și suntem mai receptivi cu ce simțim noi”, a adăugat aceasta.

Citește și