• Norul de praf saharian „Godzilla“ învăluie Caraibe
  • Godzilla se îndreaptă spre Statele Unite
  • Sănătatea oamenilor poate fi afectată din cauza concentrației de aer uscat și încărcat cu praf

Un nor de praf saharian, cu o dimensiune şi o concentraţie care nu au mai fost observate în ultima jumătate de secol, învăluie Caraibe şi se îndreaptă către SUA, scrie The Guardian.

Calitatea aerului a atins niveluri „periculoase“ în cea mai mare parte a regiunii, iar experţii, care au denumit fenomenul „nor de praf Godzilla“, i-au avertizat pe oameni să rămână în spaţii închise şi să utilizeze filtrele de aer, pentru că concentraţia de praf ridicată din ultimele zile ar putea avea afecta sănătatea oamenilor.

„Este cel mai semnificativ eveniment din ultimii 50 de ani. Condiţiile sunt periculoase în multe insule din Caraibe“, spune Pablo Méndez Lázaro, specialist în sănătatea mediului de la Universitatea din Puerto Rico.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC

Condiţii de vizibilitate redusă au fost înregistrate din Antigua şi Barbuda până în Trinidad şi Tobago, evenimentul putând continua până marţi seara.

Masa de aer extrem de uscat şi de încărcat cu praf se formează deasupra deşertului Sahara. Se deplasează peste Atlanticul de Nord la trei-cinci zile la sfârşitul primăverii şi începutul toamnei, nivelurile maxime atingându-le între sfârşitul lunii iunie şi jumătatea lunii august. Grosimea norului de praf poate atinge 3 km.