• Kristin Harila a devenit cea mai rapidă femeie care a escaladat toți munții de peste 8.000 de metri.
  • Într-un mesaj audio de pe munte, Harila a spus că e mai emoționată și mai recunoscătoare ca niciodată.
  • Harila este însoțită de o echipă care îi filmează călătoria pe munți.

Kristin Harila a bătut recordul stabilit anterior de un alpinist spaniol, dar acum își propune să urce toate cele 14 culmi mult mai repede, într-un singur sezon.

Alpinista norvegiană Kristin Harila a devenit săptămâna aceasta cea mai rapidă femeie care a escaladat toți munții de peste 8.000 de metri, ajungând la Cho Oyu din China – ultimul munte rămas pe lista sa.

Harila a escaladat al șaselea cel mai înalt vârf din lume, la doar o săptămână după ce, pe 26 aprilie, a atins vârful Shishapangma din China, al paisprezecelea cel mai înalt munte, scrie presa internațională.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
RUBLEV CÂȘTIGĂ LA MADRID
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE

Seven Summit Treks, o companie nepaleză care gestionează expediția lui Harila, a confirmat că norvegianca a atins vârful miercuri.

„Kristin este acum cea mai rapidă femeie care a reușit să escaladeze cu succes toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri” , a declarat Thaneshwor Guragain, managerul companiei Seven Summit Treks, pentru The Kathmandu Post.

Actualul record oficial este deținut de alpinista spaniolă Edurne Pasaban Lizarribar, care a reușit această performanță în opt ani și trei luni, în 2010.

Într-un mesaj audio de pe munte, Harila a spus că se simte mai emoționată și mai recunoscătoare ca niciodată.

A fost foarte greu și sunt obosită după 13-14 ore de urcare” , a spus alpinista, menționând că condițiile meteo dificile și vântul constant au îngreunat atingerea vârfului.

Harila a escaladat 12 vârfuri în 2022, stabilind un record mondial, devenind cea mai rapidă femeie care a escaladat Muntele Everest și Lhotse în mai puțin de 12 ore.

În ciuda faptului că a fost aproape de a bate recordul tuturor timpurilor pentru escaladarea tuturor celor 14 vârfuri de peste 8000 de metri într-un sezon, cererea ei de permis pentru a urca pe cei doi munți rămași a fost respinsă de autoritățile chineze.

Cred că cea mai mare dezamăgire nu a fost legată de record, ci de faptul că nu voi putea să duc la bun sfârșit ceva ce mi-am propus” , a declarat ea după proiectul 2022.

Recentele vârfuri ale lui Harila fac parte din She Moves Mountains Expedition” , o reluare a misiunii incomplete din 2022. Expediția a început cu munții din Tibet de data aceasta pentru a evita problemele legate de permise și va continua cu munții aflați în Nepal.

Proiectul își propune să îl depășească pe actualul deținător al recordului, Nirmal Purja. Fostul soldat al forțelor speciale britanice a reușit această performanță în 2019, proiect care avea să se transforme ulterior în documentarul Netflix 14 Peaks”.

Harila intenționează să îi urmeze exemplul și este însoțită de o echipă care îi filmează călătoria în Tibet și pe munți.

Citește și

ChatGPT are propriile patru scenarii apocaliptice. Cum ar putea sfârși omenirea

Mama lui Jennifer Lopez a știut întotdeauna că fiica ei și Ben Affleck se vor împăca: „M-am rugat timp de 20 de ani”

Călătorii în timp record până în Dubai. Europa intră în cursa avioanelor hipersonice