Pericolele pe care le aduce mâncarea ultra-procesată. Cum diferențiem aceste alimente „ucigașe”?

Alimentele ultra-procesate precum băuturile, cerealele și carnea procesată, nu sunt întotdeauna ceea ce par. Printre lucrurile la care nu te-ai aștepta, acestea conțin ulei, grăsimi, zahăr sau amidon, precum și emulgatori. Caragenanul, digliceridele sau lecitina de soia sunt adaosuri care scad nutrienții sănătoși din alimente și adaugă ingrediente care dăunează sănătății.

Noi ingrediente sunt descoperite în aproape 60% din dieta medie a adulților și aproape 70% din dietele copiilor din Statele Unite. Medicii de la Universitatea Florida Atlantic cred că acesta ar putea fi un pericol ascuns, cum era odinioară hipertensiunea arterială. Suntem sfătuiți să alegem alimente minim procesate, dar trebuie să existe o definiție clară a acestora, pentru că și unele alimente sănătoase ar putea intra în această categorie.

Cum diferențiem aceste alimente „ucigașe”?

Un sistem numit NOVA este folosit pentru a clasifica alimentele în patru grupe: alimente integrale, ingrediente esențiale precum untul și uleiul, alimentele făcute cu metode simple precum pâinea și în fine alimentele ultra-procesate, care sunt făcute cu ingrediente care nu se găsesc de obicei acasă.
Este vorba în principal de aditivi pe care corpul nostru nu îi poate digera bine și care ar putea hrăni bacteriile dăunătoare din intestinele noastre, cauzând probleme. De exemplu, unii aditivi ar putea forma un strat care lasă bacteriile nesănătoase să prospere, ceea ce ar putea duce la boli precum boala inflamatorie intestinală .

Mulți oameni întâmpină dificultăți în a-și permite sau a găsi opțiuni alimentare mai sănătoase, așa că organizațiile de sănătate publică trebuie să depună mai mult efort pentru a ajuta toată lumea să aibă acces la alegeri alimentare mai bune.

Citește și

Exit mobile version