• Un studiu făcut în Japonia observă efectele cerebrale în timpul meciului.
  • Fotbalul este unul din sporturile cu cel mai mare efect pozitiv.
  • Neuroimagistica confirmă că privitul sportului aduce beneficii pe termen lung.

Acum ai o nouă scuză ca să te uiți la meciuri de fotbal cu prietenii. Privitul sporturilor este benefic pentru sănătate. Cel puțin asta arată un studiu recent. Dacă te uiți la echipele tale favorite, se activează circuitele de recompensă ale creierului.

Profesorul Shintaro Sato, de la Universitatea Waseda din Japonia, a descoperit că privitul sporturilor, în special fotbalul, îmbunătățește starea fizică și mentală. Studiul a implicat scanări cerebrale ale spectatorilor înainte și după vizionarea meciurilor, arătând că activitatea în zonele cerebrale legate de recompensă se intensifică. Acest lucru nu doar că ne face să ne simțim bine, dar promovează și un sentiment de comunitate, ce contribuie la îmbunătățirea sănătății generale, productivității și chiar la reducerea criminalității.

Ce sporturi au cel mai mare impact asupra stării de sănătate?

Rezultatele studiului indică faptul că sporturile populare global, precum fotbalul, au un impact semnificativ mai mare asupra îmbunătățirii stării de bine comparativ cu sporturile mai puțin urmărite, cum ar fi golful. Analiza a inclus 20,000 de rezidenți japonezi, observând că frecvența vizionării sporturilor se corelează direct cu o stare îmbunătățită. Asta sugerează că sporturile cu o audiență largă pot juca un rol crucial în promovarea sănătății mentale.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Prof. Sato spune că angajamentul regulat în vizionarea sporturilor poate induce schimbări structurale în sistemul de recompensă al creierului, oferind beneficii pe termen lung. Tehnicile de neuroimagistică folosite au arătat că aceste schimbări pot sprijini îmbunătățiri durabile în bunăstare.

Studiul, publicat în ‘Sport Management Review’, extinde literatura de management sportiv, având în vedere nu doar fanii sportivi, ci și populația generală, ceea ce ne face să credem că acest consum de sport influențează sănătatea societății.

Citește și