• Salman Rushdie a reapărut în public la New York, joi seară, la o gală de susținere a scriitorilor.
  • ,,Teroarea nu trebuie să ne sperie. Violența nu trebuie să ne descurajeze. Lupta continuă. „, a declarat scriitorul.
  • Scriitorul britanico-american a fost victima unui atac cu cuțitul pe 12 august de către un tânăr american de origine libaneză.

Salman Rushdie a avut o revenire emoționantă și neașteptată în viața publică joi seară, participând la gala anuală a PEN America și ținând un discurs final în cadrul evenimentului, în timp ce a acceptat un premiu special, PEN Centenary Courage Award, la doar nouă luni după ce a fost atacat, scrie France 24.

Premiul de onoare

,,Sunt bucuros să mă întorc”, a declarat Rushdie, în vârstă de 75 de ani, în fața sutelor de persoane adunate la Muzeul American de Istorie Naturală, unde a fost ovaționat minute în șir.

Aceasta a fost prima sa apariție la un eveniment public de când a fost atacat în luna august a anului trecut, în timp ce se afla pe scenă la un festival literar din vestul statului New York.

Rushdie, a cărui prezență nu fusese anunțată în prealabil, a luat cuvântul pentru scurt timp și a dedicat o parte din remarcile sale celor care au venit în ajutorul său la Chautauqua Institution, un centru de educație și reculegere non-profit. El l-a citat pe un coleg de breaslă, Henry Reese, de la proiectul City of Asylum din Pittsburgh, pentru că l-a înfruntat pe agresor și a mulțumit membrilor publicului care au intervenit.

,,Le datorez viața mea”

,,Accept acest premiu, prin urmare, în numele tuturor celor care mi-au venit în ajutor. Eu am fost ținta în acea zi, dar ei au fost eroii. Curajul, în acea zi, a fost numai al lor și le mulțumesc pentru că mi-au salvat viața” , a spus el.

,,Mai am un ultim lucru de adăugat. Teroarea nu trebuie să ne sperie. Violența nu trebuie să ne descurajeze. La lutte continue. La lutta continua. Lupta continuă. „

Atacurile împotriva lui Rushdie au fost motiv de îngrijorare încă de la sfârșitul anilor 1980 și de la publicarea romanului său ,,Versetele satanice” , pe care ayatollahul iranian Ruhollah Khomeini l-a condamnat ca blasfemator pentru pasajele care făceau referire la profetul Mahomed. Ayatollahul a emis un decret prin care a cerut moartea lui Rushdie, obligându-l pe autor să se ascundă, deși acesta obișnuia să călătorească în voie cu ani buni înainte de atac.

Amintirea atacului

De atunci, a acordat puține interviuri și a comunicat în rest prin intermediul contului său de Twitter. La începutul acestei săptămâni, a transmis un mesaj video la British Book Awards, unde a primit premiul Freedom to Publish.

Galele PEN au fost mult timp o combinație de literatură, politică, activism și celebritate, cu participanți de la Alec Baldwin la senatorul Angus King din Maine. Printre ceilalți laureați de joi s-au numărat producătorul emisiunii ,,Saturday Night Live” Lorne Michaels și jurnalista și activista iraniană încarcerată Narges Mohammadi, care a primit premiul PEN/Barbey Freedom to Write.

,,Dragi scriitori, gânditori și simpatizanți, vă implor să ajutați poporul iranian să se elibereze din ghearele Republicii Islamice sau, din punct de vedere moral, vă rog să ajutați la încetarea suferinței poporului iranian” , a scris Mohammadi din închisoare, într-o scrisoare citită cu voce tare în cadrul ceremoniei.

,,Haideți să dovedim magia unității globale împotriva autorităților înnebunite de putere și lăcomie.”

Gazda de joi seară a fost Colin Jost, redactorul-șef al emisiunii ,,Saturday Night Live” , care a stârnit hohote de râs cu glume despre Rushdie, comparând acest lucru cu împărțirea unei secțiuni de balcon cu Abraham Lincoln. De asemenea, el a făcut o scurtă referire la greva scenariștilor de la Hollywood, care a făcut ca ,,Saturday Night Live” să nu mai fie difuzat de la începutul lunii mai.

Evenimentele PEN sunt un cadru familiar pentru Rushdie, fost președinte al PEN, organizația pentru drepturile literare pentru care libertatea de exprimare este o misiune de bază. El a participat de mai multe ori în trecut și este co-fondator al Festivalului World Voices al PEN, o reuniune internațională de paneluri și interviuri ale autorilor, care are loc în perioada galei.

Apariția surpriză a lui Rushdie a fost punctul culminant al unei luni pline de evenimente pentru PEN, organizație literară și de liberă exprimare care s-a aflat în mijlocul – prin alegere sau nu – a diferitelor conflicte.

Săptămâna trecută, directorul general al Netflix, Ted Sarandos, a anunțat că nu va participa la gală, unde urma să primească premiul PEN America Business Visionary Award. Sarandos a invocat greva scriitorilor, în timpul căreia Netflix a fost ținta principală a criticilor din partea membrilor sindicatului. Dar compania a fost citată joi seară ca sponsor principal al ceremoniei de la dineu.

Fostul scenarist și interpret de la SNL John Mulaney i-a înmânat lui Michaels premiul PEN Literary Service Award, care a fost acordat anterior lui Stephen King, Stephen Sondheim și Rushdie, care a câștigat în 2014 pentru ,,măiestria și curajul său inegalabil ca romancier și eseist” . Michaels a contribuit la lansarea a nenumărate vedete de televiziune și film, dar joi și-a dedicat discursul scriitorilor și redacției de la SNL.

Scriitorii, a explicat el, sunt asociați cu ,,avioanele de hârtie” , iar stereotipurile ,,nu sunt în întregime greșite” . Scriitorii sunt un fel de maimuțe ,,pentru că maimuțele sunt amuzante și nu prea știi ce vor face și ne amintesc de noi”. Dar ei sunt, de asemenea, unii dintre ,,cei mai străluciți și mai sofisticați bărbați și femei pe care îi cunosc” , a adăugat el, iar ,,inima care bate” a ,,Saturday Night Live” se află în camera scenariștilor.

,,Este o cameră în care vrei să fii” , a spus el. ,,Are acel ușor iz de libertate pe care îl resimți atunci când râzi” .

Citește și

Soluția lui Elon Musk pentru a nu-și mai trezi gărzile de corp atunci când trebuie să meargă la baie noaptea

Spania lansează o aplicație care îi arată femeii dacă soțul face destule treburi casnice. Scopul este ca sarcinile să fie împărțite egal în familii

VIDEO. O familie cu 4 copii a plecat din Franța spre Palestina cu o căruță trasă de un măgar. Au ajuns acum în Timiș