• A apărut o piață neagră a formulelor de lapte praf pentru copii.
  • Unii părinți au devenit din ce în ce mai disperați.
  • Costul celei mai ieftine mărci de lapte praf a crescut cu 45% în ultimii doi ani.

Un tată aflat la prima experiență, asemenea multor tați, a vrut să facă tot ce este mai bun pentru fiul său, chiar dacă asta înseamnă să fure lapte praf pentru a-l hrăni.

„Este țipătul de foame, acum știu asta”, a spus el, privind spre mare din vârful falezei.

În majoritatea zilelor, acest bărbat și partenera sa își plimbă pe plajă copilul în cărucior. Aerul de mare este proaspăt. Deși acest scenariu sună ca scos din poveste, cei doi abia își permit să îl hrănească.

Recomandări

CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA
SUEDIA ÎNTĂREȘTE SECURITATEA
HATHAWAY ÎȘI FACE DEBUTUL PE TIKTOK
APPLE VINE CU UPDATE PENTRU IPAD-URI
VERSTAPPEN OBȚINE POLE POSITION LA MIAMI
CÂND VEZI SEZONUL 4 DIN EMILY IN PARIS

Ambii părinți au cerut ca numele lor să nu fie publicate, scrie SkyNews.

„Încercam să fac laptele să dureze, așa că nu puneam atât de mult praf pe cât scria în regulament”, a spus bărbatul. Responsabilitatea de a hrăni un copil este mare.

„În mintea mea, mă gândeam: «La naiba cu asta – o să mă duc să îi fur și eu puțin»”.

Tehnica este îmbunătățită

În următoarele câteva săptămâni, și-a dat seama cum să evite măsurile de securitate din magazinele locale pentru a minimiza șansele de a fi prins, dar adrenalina este întotdeauna prezentă atunci când intră să fure.

Tehnica sa preferată este cea a „top-up-ului”: cumpără alimente în valoare de 20 de lire sterline și fură câteva lucruri pe care pur și simplu nu le trece prin casă.

Uneori funcționează, dar nu întotdeauna. Odată, a fost provocat de doi angajați ai magazinului care l-au văzut furând. Aceștia l-au întrebat ce are în geantă.

Răspunsul lui a fost simplu și la obiect: „Doar câteva lucruri pe care le-am furat, dacă aș avea bani aș plăti pentru ele”.

O singură dată a fost chemată poliția și a fost dus la secția de poliție pentru interogatoriu înainte de a fi eliberat. Însă a continuat să o facă pentru a-și hrăni fiul.

Elementul esențial de pe listă care este și cel mai scump

„Doar că atunci când suntem cu adevărat disperați, ne gestionăm banii în mod normal”, spune mama băiatului, care are în jur de 30 de ani. Aceasta mărturisește că este jenată de ceea ce au făcut, că o lasă stresată și obosită.

Femeia este în concediu de maternitate legal de la slujba ei de asistent în comerțul cu amănuntul, dar inflația face ca ei să rămână fără bani aproape în fiecare lună. Ea a spus că nu a reușit să acceseze voucherele Health Start de la guvern, care ar trebui să îi ofere un ajutor.

Laptele praf pentru bebeluși este unul dintre cele mai scumpe și esențiale articole de pe lista lor de cumpărături.

A încercat din greu să alăpteze, dar fiul ei nu se prinde la sân, așa că laptele praf este singura lor modalitate de a-l hrăni.

Aceasta mai declară că „Îi spun partenerului meu ce am nevoie, când avem nevoie, iar el se duce și face. Întotdeauna există riscul ca el să fie arestat și să nu se mai întoarcă. Și apoi… suntem blocați”.

Partenerul ei nu se scuză. El va face tot ce este necesar pentru a-și hrăni fiul: „Prețul laptelui este criminal. Unde este limita? Dacă este vorba de a obține hrană pentru copilul tău, cu siguranță că nu este pe partea greșită a liniei?”.

Ei sunt doar una dintre nenumăratele familii din UK care suferă din cauza creșterii peste inflație a costului laptelui praf pentru copii. Noile date furnizate de First Steps Nutrition arată că costul celei mai ieftine mărci de lapte praf a crescut cu 45% în ultimii doi ani. Alte mărci au crescut între 17% și 31% în această perioadă.

Formula de diluare

Profesioniștii din domeniul sănătății subliniază în mod constant faptul că toate primele formule de lapte praf trebuie să respecte aceleași standarde industriale, astfel încât atât cele mai ieftine, cât și cele mai scumpe mărci oferă copilului nutriția de care are nevoie.

Sky News a vorbit, de asemenea, cu alți părinți disperați care riscă sănătatea bebelușilor lor hrănindu-i cu formule de lapte praf sau amestecate cu lapte de vacă sau cu lapte condensat încărcat cu zahăr.

„Oamenii nu ar trebui să se confrunte cu aceste alegeri atunci când pur și simplu încearcă să-și hrănească bebelușul în siguranță … Acest lucru nu ar trebui să se întâmple în Marea Britanie din secolul XXI”, spune Clare Murphy, director executiv al Serviciului britanic de consiliere pentru gravide. „Acesta este un scandal”.

Ea a adăugat: „Este îngrozitor că purtăm această conversație și că tu te duci și găsești astfel de povești. Toate aceste lucruri care se întâmplă ne pun în pragul unei crize de sănătate publică.”

În interiorul băncii de copii din Hartlepool, ei simt această criză mușcând în fiecare zi. Este o altă zi frenetică de părinți care vin în căutarea unor lucruri esențiale pentru bebelușii lor, iar echipa lor de voluntari se înghesuie să aducă articole.

Numărul familiilor care vin continuă să crească, la fel și varietatea naționalităților dintre ele. Au un voluntar din El Salvador care ajută la traducerea pentru vorbitorii de spaniolă. Următoarea mamă care intră pe ușă vorbește doar arabă. Fiul ei în vârstă de 10 ani o ajută să transmită voluntarilor ceea ce mama sa are nevoie.

Banca pentru bebeluși rămâne fără lapte praf

Fondatoarea băncii pentru bebeluși, Emilie De Bruijn, mai are doar două cutii de prima formulă de lapte praf disponibile pentru a le distribui. Acestea sunt ca „praful de aur”, a spus ea. „Aceasta este cea mai aglomerată săptămână pe care am avut-o vreodată”.

Echipa ei de voluntari sprijină acum aproximativ 170 de familii pe săptămână, laptele praf pentru copii fiind al doilea produs cel mai solicitat, după scutece.

Organizații caritabile din întreaga Marea Britanie au declarat pentru Sky News că se confruntă cu o creștere similară a cererii – de la Aberdeen la Cornwall.

Splice Baby Bank din Bridgend a declarat pentru Sky News că, de multe ori, familiile au nevoie de două cutii de lapte praf pe săptămână și că fac în mod regulat livrări către familii. Cei de la Tippytoes Baby Bank din Leyland, Lancashire, sunt exasperați pentru că totul pare atât de precar, ei nu au nicio îndoială că sănătatea și dezvoltarea bebelușilor sunt puse în pericol.

În Hartlepool, Emilie a explicat că, atunci când nu pot furniza formula de care o familie are nevoie, părinții devin adesea frustrați și recurg la măsuri disperate pentru a-și hrăni micuții.

„Oamenii fac lucruri nesigure”, spune Emilie. „Schimbă cu diferite tipuri de formule de lapte praf, iar acest lucru nu este bun pentru digestie. Au spus: „Mai degrabă aș prefera ca bebelușul să aibă o iritație decât să moară de foame”. Este vorba de acest stigmat, de această rușine. Veți fi trollați? Vor încerca oamenii să-ți ia copilul?”.

Piața neagră

Problema unui produs foarte solicitat și inaccesibil este că oamenii vor căuta modalități alternative de a-l găsi. A apărut o piață neagră a formulelor pentru copii.

Tatăl care fura lapte recunoaște, de asemenea, că a cumpărat căni la preț redus prin intermediul unui contact, pe care l-a numit „gardist”, o femeie care vinde lapte praf pentru copii furat la prețuri de nimic.

„Ea o vinde la o treime din prețul … Ea va fi în autobuz cu sacii și mă voi întâlni cu ea mai târziu”, explică el. „Este marfă de marcă. Nu mă voi duce pe o alee lăturalnică și nu voi cumpăra lapte praf pentru copii de la cineva care l-a făcut singur.”

În ultimele luni, Sky News a văzut mai multe mesaje postate online de părinți care căutau cu disperare lapte praf pentru bebeluși.

O mamă a declarat pentru Sky News că se gândește chiar să vândă imagini sexuale cu ea însăși pentru a acoperi costurile.

Alții caută lapte praf ieftin sau gratuit, care este promovat în mod regulat pe internet de persoane care îl vând sau îl oferă. Profesioniștii din domeniul sănătății o numesc „căutarea de lapte praf”. De multe ori, este vorba doar de părinți cu intenții bune care nu vor să arunce la gunoi recipientele nedeschise, care sunt încă în termenul de valabilitate.

Motive de îngrijorare

Ceea ce o îngrijorează cu adevărat pe Emilie sunt recipientele care sunt deja deschise și care sunt comercializate online.

„Ar putea fi expirate, ar putea fi încărcate cu bacterii. Acest lucru ar putea face ca un copil să ajungă la Urgențe, pe perfuzii, pentru că ar putea face o boală de stomac atât de gravă. Ar putea fi atât de deshidratat. Este îngrozitor. Familiile nu ar trebui să fie nevoite să se pună în situații periculoase, cum ar fi cumpărarea unei jumătăți de cadă. De unde știi că nu a fost amestecată cu ceva?”.

Ea ar dori să vadă o restricție: „Este periculos, dar oamenii sunt disperați. Acel copil ar putea mânca ceva care este plin de bacterii. Nu vreau să văd copii care ajung la spital cu boli de stomac, dar pare inevitabil.”

Multe persoane au nevoie de tratament spitalicesc

Dr. Vicky Thomas, specialist în alimentația bebelușilor, a declarat pentru Sky News că, potrivit unor dovezi anecdotice, există mai mulți sugari care sunt aduși pentru tratament la A&E, dar că motivele sunt deseori complexe, iar familiile sunt puțin probabil să spună că se luptă să-și hrănească copii.

„În cel mai rău caz, familiile se tem uneori că un astfel de lucru va duce la îndepărtarea copiilor lor, ceea ce nu este absolut deloc ceea ce ne-am aștepta să se întâmple. Cred că vom vedea bebeluși care sunt subalimentați sau poate supraalimentați pentru că li se înghesuie lapte atunci când de fapt nu îl doresc sau nu au nevoie de el, doar din cauza cheltuielilor de preparare a unui biberon.”

Ea a subliniat cât de crucial este primul an pentru dezvoltarea unui copil. „Își dublează greutatea la naștere până la vârsta de șase luni, o triplează până la vârsta de un an… creierul își dublează dimensiunea”, a explicat ea.

„Așa că nu este vorba doar de a construi un corp sănătos, ci și de a construi un creier sănătos”.

Dr. Thomas este de acord că ceea ce se întâmplă reprezintă o criză de sănătate publică. „Cred că este complet corect”, a spus ea. „Alimentația pe care o primesc bebelușii în acest moment determină sănătatea lor în viitor pentru următorii 80 de ani.”

Lupta pentru supraviețuire

Necesitatea unor soluții mai bune pentru familii este evidentă. Clare Murphy, de la BPAS, a explicat că există măsuri pe termen scurt care ar putea ajuta, dar dorește, de asemenea, o revizuire adecvată, condusă de guvern, pentru a stabili ce se întâmplă.

Aceasta declară „Aceasta este o problemă care are nevoie de atenție națională. Este într-adevăr nevoie de o revizuire urgentă pentru a vedea cum putem asigura în mod absolut accesul la formule pentru sugari la prețuri accesibile pentru fiecare familie care are nevoie de ele. Trebuie să analizăm de ce ne confruntăm cu prețuri atât de ridicate și să investigăm cu adevărat cum putem asigura accesul la un produs accesibil și sigur pe care familiile din Marea Britanie îl pot folosi”.

Producătorii de lapte praf au declarat pentru Sky News că sunt conștienți de cât de dificile sunt vremurile pentru familii, dar că se confruntă cu o creștere semnificativă a costurilor de producție.

Un purtător de cuvânt al Danone, care produce Cow & Gate și Aptamil, a declarat pentru Sky News: „Am încercat să facem economii și să absorbim costurile ori de câte ori am putut, astfel încât să putem continua să oferim cel mai bun raport calitate-preț părinților din Marea Britanie.”

Acesta mai declară: „Lucrăm cu principalii comercianți cu amănuntul pentru a oferi mai multe pachete valoroase de format mai mare, pe care ne-am angajat, de asemenea, să le menținem la același preț pentru comercianți cu amănuntul pe tot parcursul anului 2023. În cele din urmă, retailerii individuali stabilesc prețul de vânzare în magazinele lor pentru toate produsele.”

Alte declarații

Un purtător de cuvânt al Nestle, care produce laptele praf SMA, a declarat pentru Sky News că lucrează pentru a crește prețurile într-un mod responsabil, adăugând: „Scopul nostru este de a menține produsele la prețuri accesibile și accesibile pentru consumatori, plătind în același timp prețuri corecte furnizorilor noștri, inclusiv fermierilor”.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat: „Recunoaștem impactul pe care creșterea prețurilor îl are asupra familiilor, motiv pentru care oferim un sprijin semnificativ, în valoare medie de 3 300 de lire sterline pe gospodărie, inclusiv menținerea facturilor la energie, majorarea prestațiilor și acordarea de plăți directe în numerar.”

De asemenea, declară că: „În aprilie 2021, valoarea programului Healthy Start a crescut de la 3,10 la 4,25 lire sterline pe săptămână, oferind un sprijin suplimentar femeilor însărcinate eligibile și familiilor cu copii cu vârsta sub patru ani și peste un an pentru a face alegeri alimentare sănătoase. Acele familii eligibile cu copii cu vârsta sub un an pot primi 8,50 lire sterline în total, o creștere de la 6,20 lire sterline pe săptămână.”

Veștile nu sunt bucurătoare

Nu există niciun plan de creștere a valorii voucherelor Healthy Start.

Nimic din toate acestea nu îl ajută pe băiatul înfometat ai cărui părinți fură pentru a-l hrăni. Este o bătălie zilnică în care se află – este o chestiune de supraviețuire pentru ei. Opțiunile lor sunt limitate.

Mama lui a spus că suntem primele persoane cărora le-a spus despre furtul de lapte. Se urăște pentru că a făcut-o, dar nu va mai aștepta să audă din nou acel țipăt de foame.

Acesta spune că: „El este prețios. Aș face orice pentru el. Chiar dacă asta înseamnă să încalc legea.”

Citește și

Festivalul de Film de la Cannes începe marți: Johnny Depp revine pe marele ecran; 21 de filme concurează pentru Palme d’Or

FOTO. Unul dintre ultimele modele Lamborghini ale anilor 80 este disponibil pentru vânzare

Turneul european al lui Zelenski. Care este scopul vizitelor făcute de liderul ucrainean