• În România, 4 din 10 cupluri care nu reușesc să obțină o sarcină încearcă de 1-5 ani.
  • 23% dintre sarcinile din România sunt obținute cu ajutorul tratamentelor medicale.
  • 46% dintre cuplurile din România se adresează unui specialist în infertilitate.

Infertilitatea devine o preocupare din ce în ce mai răspândită la nivel global. În Franța, rata natalității a scăzut cu peste 6% în ultimul an. În aceeași situație, se află și Spania, Italia, Germania sau Japonia.

În România, 1 din 5 cupluri se confruntă cu infertilitatea. Paradoxal, populația mondială poate crește cu până la 2 miliarde până în 2050, potrivit unui studiu publicat în The Lancet.

Cum se prezintă de fapt întreaga situație? Și care sunt principalele cauze ale creșterii infertilității în întreaga lume?

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Poate o să vi se pare ciudat, dar cel mai important motiv nu este unul medical, ci cuplurile se gândesc tot mai târziu să facă un copil. Femeile de astăzi se gândesc tot mai târziu de a avea un copil. Au alte priorități, precum cariera și atunci, gândindu-se mai târziu la un copil, lucrurile devin mult mai complicate. Fertilitatea scade odată cu vârsta înaintată a femeii”, a explicat Andreas Vythoulkas, medic ginecolog specialist în fertilitate, pentru Aleph News.

„Doar 20% din materialul genetic de reproducere al unei femei de 30 de ani nu este bun. La 40 de ani este invers. 80% din materialul genetic de reproducere al femeii nu este bun. Și așa, probabilitatea să obținem o sarcină este mult mai mică”, a adăugat Andreas Vythoulkas.

„Mai mult de atât, a crescut foarte mult procesul de infertilitate și la bărbați, pentru că s-a schimbat foarte mult modul de viață. Bărbații din ziua de astăzi au o viață mult mai stresantă, alergând toată ziua la serviciu. Fumatul are o importanță foarte mare și duce la infertilitate. La fel și fast food-ul. O viață nesănătoasă duce la modificarea spermogramei care, într-adevăr, duce la infertilitate”.

„Statistica ne arată că 90% dintre cuplurile care apelează la tratamente medicale au rezultatul dorit, adică reușesc să obțină un copil”.

Citește și