• Actele de violență din Washington apar pe primele pagini ale ziarelor din întreaga lume, fiind caracterizate drept un atac la adresa democrației
  • „Capitoliul sub asediu”, „Anarhie în SUA”, „Asediu”, „Trump incită protestatarii”, „Democrația sub asediu”, sunt doar câteva dintre titlurile articolelor de pe prima pagină a marilor ziare ale lumii.

Scenele uimitoare despre actele violente care s-au desfășurat miercuri la clădirea Capitoliului din SUA au dominat știrile din întreaga lume. The Guardian trece în revistă modul în care s-a reflectat șocul știrilor de ieri din America pe prima pagină a marilor ziare ale lumii.

The Guardian prezintă o scenă din rotonda Capitoliului, unde un susținător al lui Trump, flutură steagul liderului lor: „Haos în timp ce bande de susținători ai lui Trump iau cu asalt Capitoliul din SUA”. În cuprinsul paginii sunt evidențiate câteva cuvinte ale președintele ales al SUA, Joe Biden, care a spus: „Democrația noastră este atacată, așa cum nu am mai văzut-o în timpurile moderne”.

Pe prima pagină, The New York Times publică un articolul cu titlul răsunător: „Trump incită protestatarii” și afișează imagini cu oameni care escaladează zidurile Capitoliului, iar în subtitlul articolului citează cuvintele unui republican, care a s spus că tulburările vor fi „parte a moștenirii lui” [Trump].

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Editorialistul Nick Kristoff scrie: „Aceasta este o zi îngrozitoare și rușinoasă în istoria Americii. Un președinte i-a îndemnat pe protestatari să atace Capitoliul SUA și să întrerupă procesul constituțional de alegere a unui nou președinte”.

The Washington Post anunță că democrații au câștigat în Georgia și scrie că „democrația americană a fost pângărită”. „În loc de un moment de celebrare a alegerilor libere și corecte în cea mai mare democrație din lume, ziua de miercuri va rămâne în memorie ca ziua apogeului înfricoșător și previzibil a două luni de minciuni din partea președintelui”.

New York Daily News scrie ca titlu un singur cuvânt, „Asediu”, descriind ziua de miercuri ca „o zi a infamiei” în istoria SUA.

Daily Telegraph descrie revoltele ca fiind „democrația sub asediu” și spune despre atacul eșuat asupra capitoliului: „Acesta este ultimul capitol din moștenirea toxică a lui Trump pentru America”.

În Marea Britanie, Daily Express numește evenimentele de ieri „Anarhie în SUA”, scriind că președintele în exercițiu, Donald Trump, „a deschis porțile violenței și ale morții”.

Financial Times vorbește despre refuzul vicepreședintelui Mike Pence de a-l ajuta pe Trump să răstoarne voința alegătorilor americani. Titlul articolului primei pagini este: „Protestatarii iau cu asalt Congresul după ce Pence îl sfidează pe Trump în privința alegerilor”.

Der Spiegel a avut pe coperți ale unor numere anterioare mesaje „profetice”, care acum sunt distribuite online pe scară largă. În iunie, îl numea pe Trump „Diavolul focului” și a spunea: „Un președinte își dă foc țării”. Iar ziarul italian La Repubblica a descris ziua ca fiind „ziua loviturii de stat” a Americii.