Ce riscă Facebook, Twitter și Instagram după ce l-au suspendat pe Trump. ”Iau decizii editoriale, decid cine are voce și cine nu”

Trump Twitter

Trump Twitter

Ministrul Sănătății din guvernul britanic, Matt Hancock, a declarat că suspendarea conturilor lui Donald Trump de pe Facebook, Twitter și Instagram ridică o întrebare serioasă despre reglementarea acestor platforme. Hancock consideră că suspendarea este e decizie editorială ceea ce înseamnă că rețelele social media pot fi considerate publisheri și nu platforme, relatează BBC.

Activiștii cer de mai multă vreme ca social media să fie tratată ca publisheri mai degrabă decât ca platforme, asta ar însemna mai multă reglementare. Oponenții resping ideea susținând că acest plan ar deschide drumul către intervenția guvernelor pentru a limita dezbaterile.

Donald Trump riscă din nou procesul de impeachment după ce democrații îl acuză că a instigat prin social media violențele de la Capitoliu în care au murit 5 oameni. Twitter i-a suspendat contul sâmbătă, citând ”riscul escaladării violențelor”. Trump a ripostat numind suspendarea un atac asupra libertății de exprimare și a sugerat că-și va construi propria platformă în viitor.

Dacă companiile de social media ar fi considerate publisheri ar avea o responsabilitate mai mare față de conținutul mincinos, defăimător sau care incită la ură și violență, publicat de utilizatori.

Matt Hancock, fost ministru al Culturii, a declarat la BBC că: ”Este altceva care s-a schimbat, adică aceste platfome de social media iau decizii editoriale acum. Este clar asta pentru că aleg cine are voce și cine nu are pe platformele lor.” Potrivit lui, această evoluție va avea consecințe.

Întrebat la Sky News, despre decizia suspendării contului de Twitter al lui Donald Trump, Matt Hancock a reacționat: ”Ridică o problemă foarte importantă, platformele iau decizii editoriale. Și asta pune sub semnul întrebării judecățile lor editoriale și modul în care sunt ele reglementate.”

Exit mobile version