• Pavel Kiseleff a fost simultan guvernator al Moldovei și al Munteniei
  • Generalul Berthelot a reformat armata română în Primul Război Mondial
  • Prințul Charles: „Vlad Țepeș îmi este strămoș Iți port norocul

Iți port norocul” este sloganul cu care Aleph a colorat, toată ziua, Mărțișorul. Norocul a însoțit România în unele momente cruciale ale istoriei ei. Uneori, norocul s-a născut departe de aici. Fără contele Kiseleff, generalul Berthelot și prințul Charles România ar fi fost mai săracă, mai puțin cunoscută și cu siguranță mai tristă decât este azi de Mărțișor.

Pavel Kiseleff, primul străin, domn peste Moldova și Muntenia în același timp

Contele rus Pavel Kiseleff este primul străin – domn peste Moldova și Muntenia în același timp. Guvernator al provinciilor românești din 1829, Kiseleff nu i-a asuprit pe români, ca fanarioții de dinaintea lui. S-a îndrăgostit mai întâi de o româncă, apoi de Țările Române. Alexandra Bagration e femeia care i-a răpit inima. A vrut să divorțeze pentru ea, dar țarul i-a interzis. Chiar și așa, au trăit împreună și au avut șase copii. A stat cinci ani în Țările Române, timp în care a creat primele Constituții – numite Regulamente Organice – și a separat puterile: legislativă, executivă și judecătorească. La sosirea lui, era epidemie de ciumă, așa că Pavel Kiseleff a impus carantina la Dunăre. A modernizat Principatele cu sistem de impozitare, sistem sanitar și drumuri. Sub el a înflorit comerțul cu Occidentul al moșierilor români, care și-au trimis copiii la școlile din Vest.

Tinerii s-au întors cu concepții pro-europene și gânduri pentru Unirea Principatelor Române – la care a contribuit și Kiseleff, ambasador al Rusiei la Paris în anul Unirii, 1859. Șoseaua Kisellef din București e darul românilor pentru el. A refuzat alte cadouri, a preferat un element de infrastructură care să le folosească… tot românilor.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Henri Berthelot, străinul care a luptat cel mai mult pentru România

Străinul care a luptat cel mai mult pentru România a fost generalul francez Henri Berthelot – consilierul de război al Regelui Ferdinand în Primul Război Mondial. Împreună cu sute de militari francezi și materiale militare, Berthelot s-a instalat în 1916 la Iași, capitala de război a României.

A reorganizat armata română – i-a învățat pe români să lupte în stil profesionist și a specializat medicina în armată. Are un merit important pentru victoriile României de la Mărăști, Mărășești și Oituz. De drag, soldații români l-au poreclit Generealul Burtălău. De la nume, fizicul… mai solid și crezul său: „Că să lupte bine, militarii trebuie să mănânce bine”. Iașiul a donat o statuie cu bustul generalului – orașului unde Berthelot a fost guvernator militar – Strasbourg.

În România i-au fost dedicate străzi, piețe și statui. Există și un sat cu numele General Berthelot, în Hunedoara unde Regele Ferdinand i-a dăruit o moșie.

Generalul a oferit-o prin testament Academiei Române și a cerut că din veniturile fermei, tinerii militari români să se perfecționeze în Franța. Când a murit – în 1931 – în România clopotele au bătut pentru Berthelot, iar steagurile au fost lăsate în bernă.

Din respect pentru cel căruia i s-a spus „mai român decât românii”. Urmașul Reginei Elisabeta a ÎI-a la tronul Marii Britanii, Prințul Charles, este unul din străinii cu conexiuni și mai puternice față de România.