• „Decreţeii” sunt persoanele născute între 1966-1989.
  • Aceștia sunt preocupați mai ales de traiul și educația copiilor lor.
  • Majoritatea „decrețeilor” își trimit copiii la studii în străinătate.

Decrețeii sunt copiii născuți în perioada 1966-1989, când Nicolae Ceauşescu a dat decretul prin care interzicea avorturile.

Florin Mare are 46 de ani și are doi copii. Fiica lui vrea să studieze filosofie într-o țară nordică

Foto: Aleph News

Florin Mare are 46 de ani și este din Iaşi. Are o fată şi un băiat, de 17 ani, respectiv 16 ani. Florin Mare vorbește despre obsesia generației sale pentru oportunitățile oferite copiilor.

„Existau lipsuri la nivel funcţional, mâncarea era limitată ca diversitate şi cantitativ, era o problemă a părinţilor noştri. Nu aveam acces la cultură, la distracţii. Există o tendinţă la părinţii din generaţia mea, să le dea tot copiilor. E important să aibă un orizont cât mai larg din care să poată alege cât mai repede o cale pe care să devină buni”, a explicat florin Mare.

Recomandări

NU TE SUPĂRA, PRIETENE!
CINE ÎL SUSȚINE PE TRUMP
VALENCIA E SUB APĂ
HOLLYWOOD VOTEAZĂ HARRIS
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
CE SE ALEGE DE AMERICA?

Catinca are 17 ani, iar Florin a trimis-o în excursii în țară și în străinătate de când era mică. Se consideră norocoasă şi spune că-şi doreşte să înveţe în străinătate.

„Am fost la un club de şah când am fost mică, am fost într-o tabără de engleză. M-a ajutat să-mi deschid orizonturile. Voiam să rămân în România. În România nu poţi spune că ai o relaţie amicală cu profesorii, acolo puteam vorbi cu ei în pauze. Vreau să mă duc în Marea Britanie, sau o ţară nordică şi aş vrea să fac filosofie”, mărturisit Catinca.

Claudia locuiește în Atena, cu mama sa, și vrea să studieze astrofizica la MIT

Foto: Aleph News

Claudia are 15 ani şi s-a mutat cu mama ei în Atena. Acolo învaţă la o şcoală britanică, iar pe viitor vrea să studieze astrofizica la MIT.

„Sunt diferenţe majore. În România făceam o grămadă de chestii într-un timp scurt care mă oboseau complet. În final s-au dovedit a fi fără sens, nu e structurată cum trebuie”, a spus Claudia Muscalu.

Un sociolog explică comportamentul decrețeilor

La 1 iulie 1946, România avea 15,8 milioane locuitori. După decretul lui Nicolae Ceauşescu, între 1967-1969 s-a ajuns 20 milioane locuitori. În 1989 erau 23,6 milioane de români.

În ultimele trei decenii a urmat declinul demografic. Acum, în 2020, ţara are o populaţie care coboară spre 22 de milioane de locuitori. Oamenii sunt mai precauţi.

Cristina Gavriluţă este sociolog şi explică comportamentul decreţeilor.

„Au abordat cu multă grijă educaţia copiilor. Au încercat să suplinească lipsurile pe care le-au resimţit în perioada coplăriei. Aceste lipsuri au fost compensate fie cu bunuri materiale, oferirea unor studii sau oportunităţi de educaţie la care ei nu au avut acces. Mă refer la studiile în străinătate”, a explicat Cristina Gavriluță, sociolog.