Alexandru Rafila spune că, din 2025, Educația pentru Sănătate va fi în programa școlară

Testarea pacienţilor suspecţi de Covid ar putea fi făcută şi în cabinetele medicilor de familie

Jumătate din populaţia României este obeză sau supraponderală, iar până în 2035, procentul va ajunge la 75% Ministrul Sănătății vrea să introducă Educația pentru Sănătate în programa școlară, de anul viitor.

Florența Petrică, psiholog:  „Indicele de obezitate este un indicator foarte important al sănătății sociale. Aș începe cu sintagma Mens sana in corpore sano. Pentru a avea o societate sănătoasă fizic și psihic este necesară educația pentru sănătate. Comportamentul alimentar se moderează de la începutul vieții, de către mamă. Înțelegerea limbajului noului născut se face la început de către mamă, apoi este necesară învățarea acestui comportament”.

Obezitate, extremă urgență

Problema se manifestă în special în rândul elevilor. Motivul? Copiii nu știu să mănânce corect și fug de educația fizică.


Bianca Adăscăliței, psiholog:  „De tratat nu știu dacă îi putem trata pentru că sunt alegeri personale, mai ales ale părinților, dar informațiile vor ajuta extraordinar de mult pentru că vor ști cum să se ferească de anumite alimente, de ce să se ferească de ele, că nu este doar un moft al părinților că nu vor să le dea dulciuri sau pizza în fiecare zi”.

Educația să înceapă la vârste fragede

Rafila spune că prin educație putem duce la îmbunătățirea sănătății oamenilor din România. Și pentru părinți, o nouă materie la școală este o schimbare pe care se pot pregăti să o resimtă.

Robert Similea:  „Probabil că cel mai bine ar fi ca educația să înceapă de la vârste foarte fragede, dar pentru asta este nevoie ca și familia și cei care au grijă de copii și îi educă să aibă aceste cunoștințe despre ce înseamnă o educație sănătoasă și mai mult decât să le aibă să și dea un exemplu bun”.

Citește și

Exit mobile version