• AstraZeneca este probabil să efectueze un test global suplimentar pentru vaccin, spune CEO-ul
  • Testul suplimentar nu ar trebui să întârzie aprobările privind reglementarea, spune Soriot
  • Rezultatele diferite privind eficacitatea pentru vaccinul dezvoltat alături de Universitatea Oxford au ridicat întrebări

AstraZeneca va efectua un studiu global suplimentar pentru a evalua eficacitatea vaccinului Covid-19, potrivit directorului executiv al companiei, după ce studiile actuale au ridicat întrebări cu privire la nivelul său de protecție, scrie Bloomberg.

„Acum că am găsit ceea ce pare a fi o eficacitate mai bună, trebuie să validăm acest lucru, așa că trebuie să facem un studiu suplimentar”, a declarat CEO-ul Pascal Soriot în primul său interviu de la data publicării datelor.

Probabil că va fi un alt „studiu internațional, dar acesta ar putea fi mai rapid, deoarece știm că eficacitatea este ridicată, deci avem nevoie de un număr mai mic de pacienți”.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Soriot a spus că nu se aștepta ca procesul suplimentar să amâne aprobările de reglementare în Marea Britanie și Uniunea Europeană. Aprobarea de la Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente poate dura mai mult, deoarece este puțin probabil ca autoritatea de reglementare să aprobe vaccinul pe baza studiilor efectuate în altă parte, mai ales având în vedere întrebările privind rezultatele, a spus el. Autorizarea în unele țări este așteptată înainte de sfârșitul anului, a spus Soriot.

Datele din ultimul stadiu al testării au sporit inițial încrederea că lumea va avea curând mai multe doze pentru a combate virusul. Dar dezvăluirile insuficiente și discrepanțele din date au stârnit îndoieli în rândul oamenilor de știință și al investitorilor.

Astra și partenerul său, Universitatea din Oxford, au raportat luni că o doză inițială mai mică de vaccin, urmată de o doză completă, a produs o rată de eficacitate de 90% la un număr mai mic de participanți, comparativ cu 62% pentru două doze complete.

La o zi după ce au fost dezvăluite datele, șeful programului de vaccin din SUA a spus că tratamentul care arată un nivel mai ridicat de eficacitate a fost testat la o populație mai tânără. El a mai spus că jumătatea dozei a fost administrată unor persoane din cauza unei erori. Niciunul dintre aceste detalii nu a fost dezvăluit în declarațiile originale ale AstraZeneca sau Oxford.

Soriot a contestat ideea că tratamentul cu jumătate de doză este o eroare, spunând că după ce cercetătorii au dozat greșit, au schimbat formal protocolul de testare cu acordul autorităților de reglementare.

„Nu vă voi spune că ne așteptam ca eficacitatea să fie mai mare”, a spus Soriot. „Oamenii o numesc o greșeală – nu este o greșeală.”