• Cercetătorii germani au dezvoltat un prototip de robot salvamar, care poate aduce pe uscat o persoană în câteva secunde.
  • În bazinele acoperite, o cameră atașată de tavan trimite coordonatele persoanele nemișcate unui robot aflat în peretele piscinei.
  • Roboții salvamari pot fi folosiți și în lacuri, unde primesc informații de la camere atașate unor baloane publicitare sau unor drone.

Cercetătorii de la Institutul Fraunhofer din Germania au dezvoltat un prototip de robot subacvatic complet autonom, care în câteva secunde ar putea aduce pe uscat o persoană aflată în pericol, informează Der Standard.

În bazinele acoperite, persoanele nemișcate, aflate în pericol de înecare, în funcție de postura corpului sau de mișcările pe care le fac, sunt recunoscute de o cameră atașată de tavan, care trimite coordonatele respective unui robot aflat în peretele piscinei.

Un dispozitiv de fixare împiedică alunecarea corpului nemișcat atunci când este urcat rapid la suprafața apei. „Există poziții tipice ale corpului prin care se poate recunoaște că cineva este în pericol”, spune informaticianul Helge Renkewitz. Situația este, desigur, puțin mai dificilă în apele tulburi, cum ar fi lacurile. Chiar și acolo, totuși, ar putea fi folosite în acest scop camere atașate unor baloane publicitare sau unor drone.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Semnale acustice în locul celor optice

Localizarea sub apă se face apoi prin intermediul semnalelor acustice în locul celor optice. Cu ajutorul ecoului undelor sonore, poziția și orientarea oamenilor au putut fi determinate atât de precis în cadrul testelor, încât robotul a dus cu succes la țărm un manechin cu o greutate de 80 de kilograme în decurs de două minute. În astfel de cazuri, și îndeosebi atunci când există deficit de oxigen, fiecare secundă poate conta.

Prototipul actual are dimensiunile 90/50/50 cm. Se încearcă însă reducerea sistemului și optimizarea diferitelor versiuni pentru utilizare în bazine și lacuri. Se preconizează ca versiunile viitoare să aibă un design aplatizat, asemănător celor al peștilor Raze și să preia și alte sarcini.

Sursă: Der Standard

De exemplu, Renkewitz presupune că robotul scufundător ar putea fi folosit pentru inspecții în larg și la pereții barajelor; de asemenea, cu ajutorul unor astfel de roboți vor putea fi examinate în viitor descoperirile arheologice sau sănătatea fermelor piscicole.