• În 1982 a apărut termenul „SIDA” („sindromul imunodeficienței dobândite”).
  • „Ne-am trezit în fața unor oameni care veneau la Institutul Pasteur pentru a ne pune întrebări despre virus. Din punct de vedere uman, a fost foarte dificil”
  • În 1994, SIDA era principala cauză de deces în rândul americanilor cu vârste cuprinse între 25 și 44 de ani.

De la descoperirea virusului HIV, în urmă cu patruzeci de ani, au fost luate măsuri importante, relatează BMFTV. În apropierea verii anului 1981, agenția de sănătate americană CDC a raportat o boală pulmonară rară, numită pneumocystis, la cinci tineri homosexuali californieni. Acest lucru este văzut astăzi ca fiind primul avertisment privind SIDA, o boală care la acea vreme nu avea încă un nume, dar care a dus la decesul a peste 41 de milioane de persoane.

Unde a fost descoperit virusul?

La Institutul Pasteur din Franța, totul a început în 1982, cu o întâlnire cu clinicienii care au povestit observațiile lor asupra primilor pacienți francezi, convinși că un retrovirus ar putea fi responsabil de această nouă „boală”, povestește Françoise Barré-Sinoussi, pe atunci retrovirolog la Pasteur.

În mai 1983, echipa de cercetători francezi, formată din Françoise Barré-Sinoussi, Jean-Claude Chermann și Luc Montagnier, a anunțat că a „izolat virusul”, dar abia în 1984 au descoperit că acest virus era într-adevăr cauza SIDA, explică cercetătorul.

Recomandări

SONDA PARKER ATINGE SOARELE
MUSK MIZEAZĂ PE AFD
SECRETE DESPRE UNIVERS
CE NU POȚI VIZITA ÎN 2025?
CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ

Era perioada incipinetă și a fost necesar „să mobilizăm alte echipe: imunologi, biologi moleculari, clinicieni și pacienți, știind că la momentul respectiv nu vom avea timp să găsim un tratament pentru a-i salva” pe cei care erau deja bolnavi, își amintește Françoise Barré-Sinoussi.

În cele din urmă, virusul a fost numit HIV în 1986, pentru „virusul imunodeficienței umane”. Franța și Statele Unite au disputat paternitatea descoperirii până în 1987, când s-a ajuns la un acord franco-american prin care Robert Gallo și Luc Montagnier au fost descriși drept „co-dezvăluitori” ai virusului SIDA. Această paternitate a fost crucială din punct de vedere financiar, din cauza redevențelor din testele de depistare rezultate direct din descoperiri.

Utilizarea triplei terapii

„La acea vreme, pacienții erau stigmatizați, abandonați de familie, de prieteni și, uneori, de profesioniștii din domeniul sănătății. Unii își pierdeau casele și locurile de muncă”, adaugă cercetătorul.
Apariția triterapiilor (o combinație de trei molecule anti-HIV) în 1996 a marcat o cotitură considerabilă, iar în Statele Unite numărul victimelor a scăzut pentru prima dată.

Patru ani mai târziu, programul ONU privind SIDA (UNAIDS) și cinci mari laboratoare au semnat un acord pentru a distribui tratamente la prețuri accesibile în țările sărace. Un alt compromis a fost semnat în 2001, de data aceasta pentru a permite țărilor în curs de dezvoltare să fabrice medicamente anti-SIDA generice, chiar dacă Africa este primul continent afectat.

La 16 iulie 2012, primul tratament preventiv a fost aprobat în Statele Unite. În 2017, pentru prima dată, mai mult de jumătate dintre purtătorii de HIV din lume urmează un tratament antiretroviral.

Citește și: