- Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, de la fundația ,,Dăruiește viață”, au fost invitatele lui Vlad Craioveanu, marți seara, la emisiunea „Ochii pe mine”
- Cele două au vorbit despre sistemul de sănătate, despre tragediile din spitale și modul în care poate fi învins sistemul birocratic
- Spitalul modular de la Neamț este al doilea de acest tip construit de „Dăruiește viața”
Carmen Uscatu, cofondatoare „Dăruiește viața”, a vorbit, în emisiunea „Ochii pe mine”, despre spitalele din administrarea primăriilor și cele din subordinea Ministerului Sănătății (MS).
„Spitalele care se află în administrarea primăriilor au niște beneficii față de spitalele care se află în administrarea ministerului. Cele care se află la primării, primesc subvenții la apă, la căldură, la utilități față de celelalte care nu primesc. E incorect! Eu cred că trebuie date cărțile pe masă și trebuie deschisă discuția asta de ce unele au bugete mai mari decât cei care țin de minister și care nu beneficiază.”, a explicat în emisiunea lui Vlad Craioveanu, Carmen Uscatu.
Referitor la tragediile care au avut loc în spitalele din România, Oana Gheorghiu, cealaltă jumătate a „binomului” „Dăruiește Viața”, a venit cu o soluție pe care a și implementat-o deja. A început amenajarea unei secții ATI pentru pacienții din Piatra Nemț.
„Piatra Neamț este ultima apariție. Am început la Piatra Neamț și săptămâna asta s-a turnat fundația Spitalului Modular pe care îl construim acolo. Este vorba despre o secție de terapie intensivă pentru că știm cu toții că la Piatra Neamț, pe 14 noiembrie, a fost acea tragedie în care au murit 15 oameni.
Ne-am dat seama că o intervenție rapidă a statului român este puțin probabilă pentru că știm cum funcționează încă statul român și care este legislația în materie de investiții și de reacție rapidă, așa că am stat ne vorbă, ne-am gândit că ar trebui să ajutăm în primul rând oamenii din județul Neamț care, de atâtea luni de zile, nu au terapie intensivă.”, a spus Oana Gheorghiu.
Oana Gheorghiu a mai spus, referitor la Spitalul Modular de la Piatra Neamț, că, „în funcție de nevoi, el poate să trateze si pacienți cu COVID și pacienți care au nevoie de Terapie Intensivă”.
„Este modular. Are trei module care pot fi separate, deci pacienții cu COVID pot fi izolați de ceilalți. Probabil că în prima fază vor trata în exclusivitate pacienți covid, dar este un spital gândit să funcționeze pe termen lung, pe cinci sau 10 ani dacă e bine întreținut și va putea să fie folosit și ca alte secții.”, a mai spus Oana Gheorghiu, la „Ochii pe mine”.
Spitalul modular de la Neamț, al doilea de acest tip construit de „Dăruiește viața”
Carmen Uscatu a spus, în emisiunea lui Vlad Craioveanu, că Spitalul de la Neamț este al doilea spital modular.
„Unul funcționează deja din luna iunie la Elias, în București. Acesta de la Piatra Neamț este al doilea. Dacă am avea acces la acele fonduri Europene pentru spitale modulare covid am putea face în fiecare spital mare un astfel de spital pentru că ce se întâmplă în această perioadă este un lucru dramatic pentru pacienții care au nevoie de un spital și nu pot veni.”, a spus sursa citată, la Aleph New.s