• Se estimează că peste 4,4 milioane de persoane din Marea Britanie suferă de diabet de tip 2.
  • Aproximativ 13,6 milioane de persoane prezintă un risc crescut de a dezvolta această afecțiune.
  • Persoanele care dorm între trei și patru ore pe noapte ar putea avea un risc cu 41% mai mare de a dezvolta această afecțiune.

Importanța unui somn bun este binecunoscută, dar acum oamenii de știință au descoperit un efect îngrijorător al lipsei de odihnă. Persoanele care dorm mai puțin de șase ore pe an au un risc cu 16% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 – chiar și atunci când mănâncă sănătos, scrie The Independent.

O analiză a datelor provenite de la aproape 250.000 de adulți din Marea Britanie sugerează că persoanele care dorm între trei și patru ore pe noapte ar putea avea un risc cu 41% mai mare de a dezvolta această afecțiune, în comparație cu cei care dorm mai mult de șapte ore, în timp ce cinci ore sau mai puțin de somn au fost asociate cu un risc cu 16% mai mare.

Christian Benedict, profesor asociat și cercetător în domeniul somnului la Universitatea Uppsala din Suedia, a declarat că aceste rezultate nu ar trebui să provoace îngrijorare, ci mai degrabă să fie privite ca un memento că somnul joacă un rol important în sănătate”.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS

El a spus: În general, recomand să se acorde prioritate somnului, deși înțeleg că nu este întotdeauna posibil, mai ales în calitate de părinte a patru adolescenți.”

Cercetătorii au declarat că sunt necesare studii suplimentare pentru a valida constatările, dar au adăugat că munca lor sugerează că o alimentație sănătoasă nu poate compensa singură privarea cronică de somn.

Se estimează că peste 4,4 milioane de persoane din Marea Britanie suferă de diabet de tip 2 și că aproximativ 13,6 milioane de persoane prezintă un risc crescut de a dezvolta această afecțiune. Diabetul de tip 2 afectează capacitatea organismului de a procesa zahărul, împiedicând absorbția insulinei și având ca rezultat niveluri ridicate de zahăr în sânge.

Citește și