• O româncă primește diagnostic de cancer la sân la fiecare oră.
  • Vârsta la care este diagnosticată afecțiunea tinde să scadă de la an la an.
  • Două din 10 femei au sub 49 de ani, iar din ele, tot al patrulea caz este la tinere de sub 39 de ani.

Cazuri noi de cancer mamar apar în fiecare oră în România. Mai îngrijorător este că vârsta la care este diagnosticată afecțiunea tinde să scadă de la an la an. Două din 10 femei au sub 49 de ani, iar din ele, tot al patrulea caz este la tinere de sub 39 de ani.

„Controalele de prevenție se recomandă să se facă în funcție de grupa de risc. Există un risc înalt și un risc mediu. Autopalparea este foarte important, iar ca și modalitate de screening mamografia este principala alternativă. Între 45 și 50 de ani ar trebui să se facă o dată pe an sau o dată la doi ani”, spune dr. Diana Ratea, medic specialist radioterapie.

10.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer la sân avansat sau metastatic în fiecare an, în România. Studiile arată că 90% din femei nu au participat niciodată la un program de screening oncologic. În România, majoritatea pacientelor care se prezintă la medic cu neoplasm mamar sunt deja într-un stadiu avansat de boală (3-4), cu o rată a mortalității de 36%.

Recomandări

PIAȚA AUTO CREȘTE ÎN ROMÂNIA
CUM VA FI VREMEA
MERKEL ÎȘI PUBLICĂ MEMORIILE
A APĂRUT EUROPA CLAUDE 3
ISĂRESCU ȘI INFLAȚIA NU DAU ÎNAPOI
ÎN CE INVESTEȘTE BIDEN BANII

„Ca și semne care pot apărea și care ne pot alarma sunt de exemplu o masă palpabilă la nivelul sânului, un nodul, o îngroșare, o asimetrie cu un debut recent, o modificare a mărimii sânului, a volumului, de asemenea, o masă palpabilă poate să apară și la nivelul axilei și atunci vorbim de o posibilă adenopatie,  o retracție a mamelonului, o scurgere mamelonară”, a mai adăugat dr. Diana Ratea.

Citește și: