• Google a selectat startup-uri medicale din România ca să participe la programele sale de A.I.
  • Zaya A.I. și Rayscape furnizează soluții digitale și ajută medicii să pună un diagnostic.
  • A.I. este deja testată în spitalele din Cluj, Timișoara și Suceava și are un mare succes.

Google a selectat două startup-uri medicale din țara noastră, Zaya AI și Rayscape, pentru a participa la programele sale ce utilizează inteligență artificială. Ambele furnizează soluții digitale menite să ajute medicii în procesul de diagnosticare.

În cadrul programului Google for Startups Growth Academy-AI pentru sănătate, gigantul a dezvăluit lista celor 30 de startup-uri din regiunea EMEA, adică Europa, Orientul Mijlociu și Africa, respectiv și România, printre finaliști.

Rayscape, o companie medicală din România care a dezvoltat un asistent digital bazat pe inteligență artificială, este destinat să ajute medicii radiologi în interpretarea imaginilor medicale. Celălalt start-up selectat de Google, Zaya AI, furnizează soluții digitale menite să ajute medicii în procesul de diagnosticare.

Recomandări

DRONELE LUI PUTIN ÎN RO
CRISTOIU, DESPRE CIUCĂ
SUA VOR PACEA
KATE TERMINĂ CHIMIOTERAPIA
VIN PLOILE!
ARME NUCLEARE BY KIM

De ce investește Google în medicină?

Acest program face parte din angajamentul Google de a sprijini inovația tehnologică și ecosistemul startup-urilor. Experții Google vor oferi și mentorat fondatorilor care utilizează inteligența artificială pentru a aborda diverse provocări sociale.

Inteligența artificială este deja testată în spitalele din România și are un mare succes. La Spitalul Clinic „Căi Ferate” din Timișoara funcționează un video dermatoscop care folosește inteligența artificială. Totul pentru a analiza alunițele, unghiile şi scalpul pacientului, dar şi pentru a depista cancerul de piele.

Specialiștii de la Institutul Oncologic din Cluj folosesc A.I. în imagistică. După ce softul trece printr-o bază imensă de imagini, în doar câteva secunde redă un diagnostic. Spitalul Județean din Suceava folosește și el o aplicaţie care poate diagnostica un accident vascular cerebral în câteva minute. Aplicația este gratuită 4 luni, ulterior va costa 30.000 de euro.

Citește și: