• Este rar, dar chiar poți muri de inimă frântă.
  • Un șoc emoțional brusc, cum ar fi moartea unei persoane dragi, poate face ca inima să ia o formă ovală neobișnuită.
  • Inima frântă are o formă neobișnuită.

Este rar, dar chiar poți muri de inimă frântă. Un șoc emoțional brusc, cum ar fi moartea unei persoane dragi, poate face ca inima să ia o formă ovală neobișnuită, făcându-o incapabilă să își facă treaba, scrie CNN.

„Când o persoană este internată pentru prima dată în spital, inima poate părea teribil de slabă. Poate că abia dacă se pompează. Într-un caz grav, ai fi în șoc în secția de terapie intensivă și fără îngrijiri medicale nu ai supraviețui”, a declarat Dr. Ilan Wittstein, profesor asistent de medicină la Johns Hopkins Medicine, care a publicat una dintre primele lucrări despre sindromul inimii frânte, numit și cardiomiopatie de stres.

Inima frântă are o formă neobișnuită

Wittstein a întâlnit pentru prima dată cardiomiopatia de stres ca tânăr asistent medical într-o unitate coronariană în 1998, când a avut trei cazuri neobișnuite la rând.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

„Am văzut trei pacienți la rând care trecuseră printr-un fel de eveniment stresant din punct de vedere emoțional. Primul a fost moartea mamei lor, al doilea a fost un accident de mașină înfricoșător, iar al treilea a fost o întâlnire surpriză. Cu toate acestea, fiecare a venit la spital cu rezultate ecocardiografice foarte asemănătoare”, a spus Wittstein.

Imaginile au arătat că ventriculul stâng al fiecărei inimi, care este principala cameră de pompare, s-a umflat într-o formă bizară care amintește ciudat de un takotsubo, o oală folosită de pescarii japonezi pentru a prinde caracatițe.

Supranumit cardiomiopatie „takotsubo” când a fost identificat pentru prima dată în Japonia în 1990, sindromul nu era bine cunoscut în Statele Unite și este posibil să fi fost adesea diagnosticat greșit, a spus Wittstein.

Ce simptome au pacienții cu „inima frântă”

Simptomele, cum ar fi transpirația, durerea toracică și respirația îngreunată pot fi aceleași cu cele ale unui atac de cord, a spus el. Dar, spre deosebire de un atac de cord, care este de obicei cauzat de arterele blocate, acești pacienți timpurii aveau „artere coronare normale, imaculate”, cu puține sau chiar nici o urmă de colesterol și plăci.

Și mai ciudat: deși analizele de sânge au arătat leziuni extinse, mușchii inimii femeilor nu au rămas alterați sau deteriorați permanent ca în cazul unui atac de cord, a spus Wittstein. Pentru mulți pacienți, funcțiile au revenit la normal în câteva zile sau săptămâni.

Wittstein și echipa sa au început să studieze fenomenul și au publicat una dintre cele două lucrări fundamentale în 2005.

„L-am poreclit «sindromul inimii frânte», deoarece la acea vreme nimeni din medicină nu credea că emoțiile pot avea un impact atât de dramatic asupra inimii umane. Am vrut să creștem gradul de conștientizare” , a spus Wittstein.