• Cercetătorii care caută indicii despre motivul pentru care unele tipuri de cancer sunt în creștere la adulții tineri spun că au găsit o pistă interesantă.
  • Îmbătrânirea este riscul major pentru multe tipuri de cancer, ceea ce înseamnă că, cu cât îmbătrânești, cu atât mai multe șanse de a fi diagnosticat.
  • Cao și echipa sa au analizat fișele medicale a 148.724 de persoane cu vârste cuprinse între 37 și 54 de ani, participante la un mare registru de date numit UK Biobank.
  • Cancerele de stomac și intestinale au fost legate de inflamație, care crește odată cu îmbătrânirea.

Cercetătorii care caută indicii despre motivul pentru care unele tipuri de cancer sunt în creștere la adulții tineri spun că au găsit o pistă interesantă: o legătură cu îmbătrânirea biologică accelerată, anunță CNN.

Îmbătrânirea este riscul major pentru multe tipuri de cancer, ceea ce înseamnă că, cu cât îmbătrânești, cu atât mai multe șanse de a fi diagnosticat. Și, din ce în ce mai mult, experții recunosc că vârsta este mai mult decât numărul de lumânări de pe un tort aniversar. Este, de asemenea, uzura organismului, cauzată de stilul de viață, de stres și de genetică, care este uneori denumită vârsta biologică a unei persoane.

Știm cu toții că cancerul este o boală care îmbătrânește. Cu toate acestea, vine cu adevărat la o populație mai tânără. Așadar, dacă putem folosi conceptul bine dezvoltat de îmbătrânire biologică pentru a-l aplica la generația tânără este un domeniu cu adevărat neatins”, a declarat Dr. Yin Cao, profesor asociat de chirurgie la Școala de Medicină a Universității Washington din St. Louis și autor principal al noii cercetări, care a fost prezentată duminică la conferința anuală a Asociației Americane de Cercetare a Cancerului din San Diego.

Recomandări

ALICIA KEYS E NOMINALIZATĂ LA TONY AWARDS
O GENERAȚIE DE SINGURATICI
MENIU A LA GREC
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE

Factori de îmbătrânire biologică

Cao și echipa sa au analizat fișele medicale a 148.724 de persoane cu vârste cuprinse între 37 și 54 de ani, participante la un mare registru de date numit UK Biobank.

Ei s-au axat pe nouă markeri din sânge care s-au dovedit a fi corelați cu vârsta biologică:

  • albumina: o proteină produsă de ficat care scade odată cu vârsta
  • creatinina: un produs rezidual din sânge produs de digestia proteinelor și de descompunerea țesutului muscular; o măsură a funcției renale. Nivelurile mai scăzute sunt corelate cu o longevitate mai bună.
  • glucoză: Odată cu vârsta, glicemia rămâne mai mult timp mai ridicată după mese.
  • proteina c-reactivă: produsă de ficat ca răspuns la inflamații; niveluri relativ mai ridicate corespund unei îmbătrâniri mai rapide.
  • procentul de limfocite: Concentrația acestor celule albe din sânge legate de funcția imunitară tinde să scadă odată cu vârsta.
  • volumul celular mediu: o măsură a dimensiunii medii a celulelor roșii din sânge, care crește odată cu vârsta
  • lățimea de distribuție a globulelor roșii: diferența dintre dimensiunea celor mai mici și a celor mai mari globule roșii ale unei persoane, care tinde să crească odată cu vârsta
  • fosfataza alcalină: o enzimă produsă în principal de ficat și de oase, care tinde să crească odată cu vârsta
  • numărul de celule albe din sânge

Ce ne-ar putea spune îmbătrânirea mai rapidă despre riscul de cancer

După ce au ajustat datele în funcție de factorii care credeau că le-ar putea distorsiona rezultatele, cercetătorii au descoperit că îmbătrânirea accelerată a fost asociată cu un risc crescut de cancer. Cele mai puternice asocieri au fost observate în cazul cancerului pulmonar, al cancerului de stomac și intestinal și al cancerului uterin.

În comparație cu persoanele care au avut cea mai mică cantitate de îmbătrânire mai rapidă din eșantionul biobancii, cei care au obținut cel mai mare scor au avut un risc dublu de cancer pulmonar cu debut precoce, un risc cu peste 60% mai mare de tumoare gastrointestinală și un risc cu peste 80% mai mare de cancer uterin.

Studiul nu a fost conceput pentru a răspunde la întrebări legate de motivul pentru care aceste tipuri de cancer păreau să aibă cele mai puternice legături cu îmbătrânirea accelerată, însă Ruiyi Tian, studentul absolvent care a condus cercetarea, are câteva teorii.

Tian a spus că este posibil ca plămânii să fie mai vulnerabili la îmbătrânire decât alte tipuri de țesuturi. Cancerele de stomac și intestinale, spune ea, au fost legate de inflamație, care crește odată cu îmbătrânirea.

Citește și