• Iodul radioactiv poate fi eliberat în urma unui eveniment nuclear și poate provoca leziuni la nivelul glandei tiroide dacă este inhalat sau înghițit.
  • Administrarea de KI după un incident poate limita riscul de afectare a glandei tiroide a unei persoane din cauza radiațiilor ionizante.

Iodul radioactiv poate fi eliberat în urma unui eveniment nuclear și poate provoca leziuni la nivelul glandei tiroide dacă este inhalat sau înghițit. Administrarea de KI după un incident poate limita riscul de afectare a glandei tiroide a unei persoane din cauza radiațiilor ionizante.

KI trebuie administrat numai la sfatul oficialilor de gestionare a situațiilor de urgență, al oficialilor din domeniul sănătății publice sau al medicului dumneavoastră, deoarece există riscuri pentru sănătate asociate cu utilizarea acestuia.

Ce este KI?

KI este o sare de iod stabilă (niradioactivă). Iodul stabil este o substanță chimică importantă de care organismul are nevoie pentru a produce hormoni tiroidieni. Cea mai mare parte a iodului stabil din corpul nostru provine din alimentele pe care le consumăm. KI este un iod stabil sub formă de medicament.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

Atunci când o persoană inhalează sau ingerează iod radioactiv, acesta este absorbit rapid de glanda tiroidă. KI non-radioactiv acționează pentru a bloca intrarea iodului radioactiv în glanda tiroidă și ajută la protejarea acesteia împotriva leziunilor.

De asemenea, este important să știți ce nu poate face KI.

KI nu poate împiedica pătrunderea iodului radioactiv în organism.
KI poate proteja doar tiroida de iodul radioactiv, nu și alte părți ale corpului.
KI nu poate inversa efectele asupra sănătății cauzate de iodul radioactiv odată ce a avut loc afectarea tiroidei.
KI nu poate proteja organismul de alte elemente radioactive decât iodul radioactiv.
Cum funcționează KI?

Glanda tiroidă nu poate face diferența între iodul stabil și cel radioactiv și le va absorbi pe amândouă. KI acționează prin blocarea iodului radioactiv de la intrarea în tiroidă. Atunci când o persoană ia KI, tiroida absoarbe iodul stabil din medicament. Deoarece KI conține atât de mult iod stabil, glanda tiroidă se „umple” și nu mai poate absorbi iod, nici stabil, nici radioactiv, în următoarele 24 de ore.

Sarea de masă iodată conține, de asemenea, iod; sarea de masă iodată conține suficient iod pentru a menține sănătatea majorității oamenilor în condiții normale. Cu toate acestea, sarea de masă nu conține suficient iod pentru a împiedica iodul radioactiv să pătrundă în glanda tiroidă.

Nu folosiți sarea de masă ca înlocuitor al KI.

Când să luați KI

Dacă are loc un incident nuclear, oficialii locali de gestionare a situațiilor de urgență vor spune publicului dacă este nevoie de KI sau de alte măsuri de protecție. Respectarea instrucțiunilor date de autorități poate reduce cantitatea de iod radioactiv care intră în organism și reduce riscul de afectare a glandei tiroide.

KI poate avea în continuare un anumit efect protector chiar dacă este administrat la 3-4 ore după expunerea la iod radioactiv. Deoarece iodul radioactiv va fi prezent în explozia inițială și se dezintegrează rapid, o singură doză de KI poate fi suficientă. Recomandările FDA cu privire la KI pot fi revizuite pe internet la www.fda.gov .

Forme KI și informații privind dozarea

KI se găsește sub două forme: comprimate de 65 mg sau 130 mg și lichid. O singură doză la nivelurile recomandate este de obicei tot ce este necesar. Cu toate acestea, autoritățile pot recomanda doze suplimentare la fiecare 24 de ore dacă expunerea este prelungită.

Ghidul de dozare al FDA:

Adulții trebuie să ia 130 mg (un comprimat de 130 mg sau două comprimate de 65 mg sau 130 mg lichid).
Copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani trebuie să ia 65 mg.
Sugarii și copiii cu vârsta cuprinsă între 1 lună și 3 ani trebuie să ia 32 mg.
Nou-născuții cu vârsta de până la 1 lună trebuie să primească 16 mg.
Femeile care alăptează trebuie să ia doza pentru adulți, iar sugarii lor trebuie să primească doza recomandată pentru sugari.
Copiii care cântăresc 150 de kilograme sau mai mult trebuie să ia doza pentru adulți, indiferent de vârsta lor.
Nu uitați că administrarea unei doze mai mari sau mai frecvente de KI nu va oferi mai multă protecție și poate provoca boli grave și chiar moartea din cauza unei reacții alergice. Pentru mai multe informații, consultați www.fda.gov din același an.

Cine ar trebui sau nu ar trebui să ia KI

Copiii sunt cei mai sensibili la efectele periculoase ale iodului radioactiv. FDA și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca copiii de la naștere până la vârsta de 18 ani să ia KI, cu excepția cazului în care au o alergie cunoscută la iod.

Femeile care alăptează ar trebui, de asemenea, să ia KI, potrivit FDA și OMS, pentru a se proteja pe ele și laptele lor matern. Cu toate acestea, sugarii ar trebui să primească în continuare doza recomandată de KI pentru a-i proteja de orice iod radioactiv pe care l-ar putea inhala sau bea în laptele matern.

Adulții tineri cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani sunt mai puțin susceptibili de a dezvolta cancer tiroidian sau boli tiroidiene în urma expunerii la iod radioactiv decât copiii. Cu toate acestea, FDA și OMS recomandă în continuare ca persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani să ia doza recomandată de KI. Aceasta include femeile însărcinate și cele care alăptează, care ar trebui să ia aceeași doză ca și alți adulți tineri.

Adulții cu vârsta de peste 40 de ani sunt cel mai puțin susceptibili de a dezvolta cancer tiroidian sau boli tiroidiene după expunerea la iod radioactiv, dar sunt mai susceptibili de a avea o reacție alergică la doza mare de iod din KI. Din acest motiv, administrarea de KI nu este recomandată decât dacă se așteaptă o doză foarte mare de iod radioactiv.

Acordați o atenție deosebită recomandărilor oficialilor din domeniul sănătății publice după un incident.

KI și anumite afecțiuni medicale

Concentrația mare de iod din KI poate fi dăunătoare pentru unele persoane. Nu luați KI dacă:

Sunteți alergic la iod. (O alergie la crustacee sau fructe de mare nu înseamnă neapărat că sunteți alergic la iod. Consultați medicul dumneavoastră dacă nu sunteți sigur).
Aveți anumite afecțiuni ale pielii (cum ar fi dermatita herpetiformă sau urticaria vasculită).
Dacă aveți o boală tiroidiană (de exemplu, gușă multinodulară, boala Graves sau tiroidă autoimună), puteți fi tratat cu KI sub supravegherea atentă a medicului dumneavoastră.

De unde pot obține KI?

KI este disponibil fără prescripție medicală. Cu toate acestea, rezervele pot fi scăzute după o expunere. În cazul în care autoritățile sanitare locale recomandă utilizarea de KI, acestea vor furniza informații privind disponibilitatea sau vor stabili puncte de distribuție.

Despre glanda tiroidă

Tiroida este o glandă mică situată în gâtul unei persoane, de o parte și de alta a tubului respirator (trahee). Tiroida are două părți, un lob drept și un lob stâng, care sunt conectate printr-o mică fâșie de țesut numită istm.

Principala funcție a glandei tiroide este de a crea, stoca și elibera hormoni tiroidieni. Acești hormoni reglează metabolismul organismului.

PRECIZĂRILE MINISTERULUI SĂNĂTĂȚII

Referitor la discuțiile din spațiul public despre utilizarea Iodurii de Potasiu în cazul unui posibil incident nuclear, Ministerul Sănătății face următoarele precizări:

Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide.

În caz de urgență, cauzată de un posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică.

Producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ.