• În ciuda celor mai bune eforturi pe care unele persoane le fac pentru a slăbi, acestea ajung să fie dezamăgite.
  • Lipsa somnului și deshidratarea sunt factori care ar putea fi în joc.
  • Specialiștii îți oferă sfaturile de care ai nevoie pentru o rutină care te va ajuta să scapi de kilogramele nedorite.

Studiile arată că cei care nu dorm suficient sunt mai predispuși să mănânce alimente zaharoase, ceea ce poate duce la creșterea în greutate în timp. Experții cred că acest lucru se datorează schimbărilor în nivelurile hormonilor leptină și grelină, care dictează cât de foame îți este, scrie Daily Mail.

Într-un articol din 2020, Ian Walshe, profesor asistent în sport, a declarat: „Clar că somnul este important pentru a pierde în greutate”. Iată alte aspecte importante de care ar trebui să ții cont:

1. Pierzi grăsime, dar câștigi mușchi

Cei mai mulți s-ar aștepta să-și vadă greutatea scăzând după câteva săptămâni de alimentație sănătoasă și de mers la sală. În momentul în care vezi că cifra indicată de cântar este aceeași, nu trebuie să fii dezamăgit, spun medicii. Este posibil să fi pierdut grăsime și să fi câștigat mușchi, care sunt mai denși. Duane Mellor, un dietetician de renume, a precizat: „Acesta este motivul pentru care cântarul nu este întotdeauna cel mai bun mod de a măsura succesul, mai ales atunci când vine vorba de sănătate”.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

2. Nu urmărești progresele cu suficientă precizie

Experții spun că este esențial să urmărești ce mănânci la mese și ce gustări iei pentru a pierde în greutate. Cei care se străduiesc să dea jos câteva kilograme s-ar putea să nu facă acest lucru atât de temeinic pe cât cred.

Cercetările arată că britanicii mănâncă echivalentul a trei cheeseburgeri McDonald’s pe zi, fără să-și dea seama. Pe lângă faptul că subestimează aportul caloric, persoanele care țin dietă ar putea să supraestimeze cantitatea de calorii pe care o ard. Deși pot oferi un ghid aproximativ al caloriilor utilizate în timpul unui antrenament, dispozitivele de fitness, cum ar fi Fitbit și Jawbone, s-au dovedit a fi greșite cu 40 % în cadrul studiilor.

3. „Atingi” un platou

După săptămâni sau luni în care ai văzut numerele de pe cântar cum scad, s-ar putea să ți se facă poftă brusc de un platou cu dulciuri, spre exemplu.

Experții spun că fenomenul apare pentru că organismul este rezistent la pierderea în greutate. Acesta crede că ești înfometat, așa că eliberează mai mulți hormoni ai foamei în speranța de a obține mai multă mâncare.

Mellor a declarat: „Pierderea în greutate poate fi o provocare, deoarece biologia noastră a evoluat în mare parte pentru a preveni acest lucru”.

4. Nu bei suficientă apă

Opt pahare de apă pe zi sunt esențiale pentru a menține corpul hidratat, spun șefii din domeniul sănătății. Însă, după cum au evidențiat zeci de studii, consumul de apă este esențial și pentru cei se luptă cu kilogramele în plus. Cu cât ești mai hidratat, cu atât mai bine corpul tău îndeplinește sarcinile, de la gândire la arderea grăsimilor.

Oamenii de știință au descoperit că apa poate suprima pofta de mâncare, poate stimula metabolismul și poate crește motivația.

5. O afecțiune medicală

În schimb, o dietă sănătoasă, niște exerciții fizice și un somn corect pot să nu fie suficiente pentru ca unii să slăbească. O serie de afecțiuni medicale pot face dificilă pierderea în greutate. Printre acestea se numără tiroidă hipoactivă.

Aceasta este situația în care tiroida nu produce suficienți hormoni, vitali pentru reglarea metabolismului organismului. Ca urmare, cei cu această afecțiune ard mai puține calorii.

Un alt caz este sindromul ovarelor polichistice, care apare atunci când femeile produc puțin mai mult hormon masculin, androgenul, decât este normal. Acesta poate provoca rezistență la insulină, ceea ce înseamnă că organismul se luptă să transforme glucoza din sânge în energie, ceea ce poate face ca cei cu această afecțiune să ia în greutate mai ușor decât alții.

Specialiștii îi îndeamnă pe pacienți să vorbească cu medicul lor de familie dacă simt că ar putea avea aceste afecțiuni.

Citește și