• Cifrele vin după ce Cancer Research UK a declarat că eliminarea fumatului ar reduce numărul de cazuri de cancer.
  • Să ai determinarea și motivația de a renunța la fumat este extrem de util, dar nu trebuie să te bazezi doar pe voință.
  • Renunțarea la fumat înseamnă mai mult decât să nu mai cumperi țigări.

Experții analizează concepțiile greșite despre renunțarea la fumat. De Katie Wright. Noile estimări ale Fondului Mondial de Cercetare a Cancerului au evidențiat factorii legați de stilul de viață responsabili de aproximativ 155.000 de cazuri de cancer în fiecare an.

Organizația consideră că o alimentație sănătoasă, practicarea unei activități fizice, menținerea unei greutăți sănătoase și renunțarea la fumat ar putea preveni aproximativ 40% din diagnostice.

Cifrele vin după ce Cancer Research UK a declarat că eliminarea fumatului ar reduce numărul de cazuri de cancer, iar un studiu publicat săptămâna trecută în revista PLOS a sugerat că aceste cifre ar scădea de la 27.200 la 16.500 numai în Anglia – și nu doar ratele de cancer pulmonar sunt afectate.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Este prea târziu pentru mine să renunț

Dacă fumezi de mulți ani, s-ar putea să crezi că nu mai are rost deoarece răul este deja făcut.

Să te lași de fumat nu este ușor, dar beneficiile ar putea adăuga ani la viața ta, iar aceste beneficii încep din prima oră în care te oprești, spune Puri. Riscurile cu care te confrunți ca fumător scad chiar din prima zi în care te lași de fumat.

Tot ce este nevoie este voința

Să ai determinarea și motivația de a renunța la fumat este extrem de util, dar nu trebuie să te bazezi doar pe voință.

Cercetările au descoperit că țigările electronice vă pot ajuta să renunțați la fumat, spune Puri. Există diferite medicamente pe care medicul dumneavoastră vi le poate prescrie, de asemenea, precum și ajutoare fără prescripție medicală pentru renunțarea la fumat, cum ar fi gume și pastiluțe cu nicotină și inhalatoare de nicotină, care pot ajuta la reducerea poftei de fumat.

Trebuie să iei totul de la zero

Deci, ați decis că vreți să vă lăsați de fumat. Trebuie să aruncați toate țigările și să o luați de la zero?

Este mai probabil să renunți dacă obiectivul tău este realizabil, spune Puri. Dacă începi încet, ai șanse să reușești sau chiar să-ți depășești așteptările. S-ar putea să ți se pară mai ușor să te lași de fumat timp de una, trei sau cinci zile, ca prim pas, și să vezi cum te simți.

El sugerează să te angajezi la o dată la care te vei opri, sau să încerci 28 de zile fără fumat, la fel cum ai putea face Ianuarie sec sau Octombrie sobru: Experții recomandă să aveți un obiectiv, pentru că vă oferă ceva pentru care să lucrați și spre care să tindeți, ceea ce înseamnă că puteți crea un plan

Poftele vor fi insuportabile

Renunțarea la fumat înseamnă mai mult decât să nu mai cumperi țigări. Este important să înțelegeți factorii declanșatori ai stilului de viață care vă pot crește poftele.

Mulți oameni fumează atunci când au emoții negative intense, de exemplu, când te simți anxios sau stresat, spune Puri. Sau este posibil să asociați fumatul cu anumite activități, cum ar fi consumul de alcool, terminarea unei mese sau petrecerea timpului cu prietenii.

S-ar putea să vi se pară util să găsiți un înlocuitor – de exemplu, guma de mestecat, continuă el. Să-ți anunți prietenii că ai renunțat și să evite să fumeze lângă tine și să respiri încet și adânc dacă te simți stresat.

Trebuie să o faci singur

Renunțarea la fumat poate fi mai eficientă dacă îți alegi metoda de renunțare și apoi îți stabilești o rețea de sprijin social care să te ajute să te motivezi să te ții de acest lucru atunci când voința ta începe să se diminueze, spune Puri.

Este complet normal să ai momente de slăbiciune și poate fi de ajutor să planifici ce să faci în cazul în care ești pe cale să cazi din căruță.

Spuneți-le prietenilor, familiei și colegilor că intenționați să renunțați la fumat și cereți-le sprijinul, recomandă Puri. Obțineți sprijin social și de la profesioniștii din domeniul sănătății, cum ar fi serviciul local de renunțare la fumat. Aveți de până la patru ori mai multe șanse să vă opriți cu ajutorul lor.