• Vârsta la care adolescenții încearcă pentru prima dată substanțe interzise a scăzut la 14 ani în România.
  • 17% dintre elevii de 16 ani au încercat cel puțin o dată un drog periculos.
  • Drogurile sunt ușor de procurat și relativ ieftine pentru tineri, ceea ce crește riscul de dependență și supradoză.

Droguri în școli. Droguri în trafic. Droguri la festivaluri. Droguri în parcuri. Numește orice loc, timp, eveniment și sigur poți găsi și droguri alături. Principalul drog utilizat la nivel mondial rămâne Canabisul.

Ultimele date pe România arată că cele mai multe capturi, 4024, au fost făcute pentru această substanță.
Urmează MDMA-ul, 634 capturi, apoi Cocaina- 541 capturi. Vârsta la care adolescenții încearcă pentru prima dată substanțe interzise a scăzut la 14 ani în România.

Ana Măiță, părinte, crede că ar trebui să se desfășoare campanii de informare în școli pe tema drogurilor.

Recomandări

ELICOPTERUL LUI RAISI S-A PRĂBUȘIT
CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ RAISI A MURIT
CINE ESTE EBRAHIM RAISI?
VERSTAPPEN IA MARELE PREMIU LA IMOLA
DE CE E ROȘU PORTRETUL REGELUI?


„Este o problemă atât de gravă încât trebuie abordată din toate direcțiile. În primul rând, de familie, ăsta este foarte important și poate cel mai important, la școală, unde a devenit o piață de desfacere și de consum destul de frecventă, și în societatea noastră pe de-a-întregul”, a spus Ana Măiță, la Aleph News.

Ana Măiță crede că trebuie să existe, la nivel național, campanii clare de informare și prevenirea a consumului de droguri și trebuie investit mai mult în partea de recuperare a consumatorilor tineri.

17% dintre elevii de 16 ani au încercat cel puțin o dată un drog periculos

Consumul de droguri în rândul elevilor din România devine o problemă gravă. Potrivit unui raport al Agenției Naționale Antidrog, 17% dintre elevii de 16 ani au încercat cel puțin o dată un drog periculos, iar 9% au consumat în ultimul an.

Canabisul este cel mai consumat drog, urmat de alte substanțe psihoactive, care sunt adesea periculoase. Drogurile sunt ușor de procurat și relativ ieftine pentru tineri, ceea ce crește riscul de dependență și supradoză.

„Din sărăcie, din sărăcie, din neatenția totală a autorităților, nu numai acestea de acum, dar de 30 ani încoace, nimeni nu vrea să constate faptul că trăim într-o țară în care drogurile există, dar în sume extrem de mici, dar în cazuri excepționale”, a spus Cristian Unteanu, jurnalist la Aleph News.

Cristian Unteanu: „După asta, țara noastră a devenit foarte rapid o țară de tranzit pentru drogurile venite din spațiul sovietic și după aceea a început să crească apetitul consumatorului român. Sunt festivalurile, balurile, restaurantele de fiță, iarăși de unde se poate cumpăra la liber.

Citește și: