• Ioana Mihăilă a prezentat în plenul Camerei Deputaţilor situaţia deceselor COVID-19
  • Responsabil de corectitudinea datelor este un comitet numit în mandatul lui Nelu Tătaru
  • Responsabilii din Ministerul Sănătăţii vor fi cercetaţi disciplinar

Cine ar fi trebuit, un an de zile, să se asigure că cifrele privind decesele de Covid-19 din România sunt corecte? O echipă din ministerul Sănătății, care centraliza datele primite de la spitale și DSP-uri și care ar fi trebuit să sesizeze diferențele. Ioana Mihăilă a spus, în plenul parlamentului, că echipa a fost numită de pe vremea mandatului lui Nelu Tătaru.

„Sunt în jur de şase persoane, angajate ale ministerului şi de îndată ce comisiile de disciplină vor fi reglementate, vor începe cercetarea disciplinară pentru membrii acestui comitet”, a spus ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Spitalele au fost cele care au raportat numărul de decese pentru fiecare unitate, în două platforme, corona forms, de unde ai aflat și tu cifrele oficiale și alerte.ms, folosită pentru gestionarea sistemului sanitar în pandemie.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Însă solicitările de date cerute de platforme au fost periodic modificate, aşa că, între presiunea de a îngriji pacienţii şi raportarea datelor, au apărut erori.

Nu este un proces de investigaţie, este un proces prin care dorim să ameliorăm procedurile, nu dorim să căutăm vinovaţi în spitale. Personalul din spitale şi personalul din direcţiile de sănătate publică, mai ales în perioadele de vârf ale pandemiei, a fost cel care a reuşit să trateze cât a putut pacienţii”, a mai spus Ioana Mihăilă.

Îţi dau şi un exemplu. Platforma alerte.ms, gestionată de minister, a fost modificată de cinci ori în ultimul an. Acum , Ioana Mihăilă spune că vrea să simplifice tot procesul. Şi să continue ancheta, până ce cifrele îţi vor da imaginea clară a victimelor coronavirusului de la noi.

Fără un instructaj făcut cu toate spitalele, e greu, fiecare interpretează în felul lui acele rubrici. cred că de aici vine diferenţa. În niciun caz nu sunt cazuri neraportate”, susține directorul Spitalului Judeţean Bacău, Adrian Popa.