• Medicul Florin Moldovan a tratat 42 de pacienţi cu COVID într-un centru medico-social
  • Medicul de familie nu a vrut să aglomereze sistemul medical din Iaşi
  • Pacienţii aveau forme uşoare sau medii de COVID şi vârste de peste 70 de ani

Iată exemplul unui om altruist. Este vorba de Florin Moldovan, un medic de familie de 58 de ani. Lucrează în Centrul Medico-Social, din comuna Bivolari, judeţul Iaşi. Instituţia este plină de bolnavi cronici.

În luna august a fost depistat un focar de infectări cu COVID: 42 de pacienţi, din cei 60 internaţi şi 15 angajaţi, din cei 53 s-au infectat. Medicul nu i-a trimis la Iaşi, a preferat şă-şi rişte viaţa şi i-a tratat în centru. A fost nevoie să reorganizeze toată activitatea: au separat pacienţii negativi de cei pozitivi şi s-au făcut circuite separate. Pe 10 octombrie focarul a dispărut. De dimineaţă, de când intră în cabinet Florin Moldovan poartă non stop mască, halat, bonetă şi mănuşi.

Florin Moldovan, medic primar: „Riscul trebuie să ni-l asumăm, asta este meseria noastră. Mare parte din pacienţi sunt imobilizaţi la pat, trebuie schimbaţi, hrăniţi, ca nişte copii, cu linguriţa. O teamă şi o doză de stres am avut în această perioadă, nu poţi să te protejezi 100%. Poate să existe o bresă şi poţi să contractezi virusul“.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Pacienţii care s-au îmbolnăvit aveau peste 70 de ani şi sufereau de forme uşoare sau medii de COVID. Toţi s-au vindecat. În centru mai sunt acum 56 de pacienţi. Unul dintre ei este Alexandru Uţan, de 62 ani. Este internat cu bronho-pneumonie de aproape 1 an şi a avut nenorocul să se infecteze cu COVID. 

Alexandru Uţan, pacient: „Am simţit când am început să… am călduri aşa, după aia mi s-au înmuiat picioarele. M-am speriat, nu ştiam, dacă n-am avut niciodată. Ne-a încurajat să nu intrăm în panică, ne-a încurajat foarte mult. Am rămas aici şi a fost foarte bine, m-a îngrijit.“