O inimă poate salva de acum mai multe vieți: Un spital din Carolina de Nord a descoperit o nouă tehnică de transplant

O inimă poate salva de acum mai multe vieți. O echipă de medici de la un spital din SUA a realizat primul transplant parțial de inimă, printr-o metodă inovatoare. Pacientul este un bebeluș care a supraviețuit unei operații grele și care anunță o nouă tehnică numită transplantul „domino”.

Care este povestea acestui bebeluș

Aceasta este o procedură rară și complexă, mai ales la un pacient atât de tânăr.

În timp ce era încă însărcinată, Tayler Monroe și soțul ei Nick au aflat că fiul lor Owen avea o malformație cardiacă congenitală rară numită truncus arteriosus. Valvele erau unite și una din ele pierdea sânge. Era nevoie de un transplant urgent. Dr. Joseph Turek de la clinica Duke le-a oferit părinților posibilitatea unei tehnici noi. Și așa, la doar 17 zile de viață, Owen Monroe a devenit primul pacient cu transplant parțial de inimă din lume. Intervenția chirurgicală revoluționară a fost efectuată în aprilie 2022 și astăzi, copilul Owen este dovada că această nouă abordare poate salva vieți.

Ce a făcut această operație atât de unică

Procedura este inovatoare. În loc de a utiliza valve non-vii, care nu ar crește odată cu copilul și ar necesita înlocuiri frecvente, echipa de la Duke Health a folosit valve vii. Acestea au capacitatea de a crește în mod natural odată cu pacientul, reducând astfel necesitatea unor intervenții chirurgicale repetate.

Conform studiului publicat, valvulele și arterele transplantate au funcționat bine și au crescut în armonie cu restul corpului copilului, comportându-se ca și cum ar fi fost vase native.

Este prima dată când valvele și arterele unui donator cresc în armonie cu un pacient pediatric, oferind o soluție pe termen lung pentru afecțiunile cardiace rare.

După aproape 1 an de la operație, medicul Joseph Turek, șeful secției de chirurgie pediatrică de la Clinica Duke, spune că această metodă poate revoluționa transplantul de inimă printr-o nouă tehnică numită domino.

Ce spune chirurgul

Joseph W. Turek, chirurg șef pediatrie Duke Health: „Deci ideea de a face asta la o inimă este destul de nouă, prin faptul că folosim doar o parte din inimă. Este calea perfectă pentru a lua o inimă care iese și nu va fi folosită altfel. Și acum o reutilizăm. Am găsit o soluție. Nu numai că va fi folosită, dar poate fi folosită într-un mod care salvează vieți.”

Care sunt beneficiile acestei metode și ce este transplantul domino

Unul dintre cele mai mari avantaje este că valvele transplantate se dezvoltă odată cu copilul, eliminând necesitatea de a înlocui valvele artificiale pe măsură ce copilul crește. În plus, procedura necesită doar un sfert din cantitatea de medicamente imunosupresoare necesară pentru un transplant complet de inimă, reducând astfel riscurile asociate cu imunosupresia pe termen lung.

Si apare opțiunea transplantului de inimă „domino”, o inovație în care inima unui pacient cu valve sănătoase, dar care necesită un mușchi cardiac mai puternic, este transplantată unui alt pacient. Valvele sănătoase ale primului pacient sunt apoi donate unui al treilea pacient care are nevoie de ele.

Medicii de la Clinica Duke spun că această metodă ar putea dubla numărul de inimi disponibile pentru transplant, salvând astfel mai multe vieți.

Citește și

Exit mobile version