• Numărul de oameni din grupurile cu risc ridicat care trebuie să primească vaccinul COVID-19 la nivel global este „fără precedent”, a avertizat OMS.
  • Nu doar coronavirusul s-ar putea afla în centrul atenției în anul 2024.
  • Încălzirea globală are deja un efect asupra răspândirii bolilor infecțioase, spune dr. Van Kerkhove.

Unul dintre cei mai importanți experți ai Organizației Mondiale a Sănătății în boli infecțioase a explicat ce ne-ar putea rezerva 2024 – și dacă suntem pregătiți pentru o altă pandemie, scrie Sky News.

Numărul persoanelor din grupurile cu risc ridicat care trebuie să primească vaccinul COVID-19 la nivel global este „fără precedent”, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), într-un mesaj clar despre amenințările la adresa sănătății globale în 2024.


De la apariția noii tulpini de coronavirus JN.1, până la îngrijorările legate de Variola Maimuței în Africa Centrală și la răspândirea bolii purtate de țânțari în noi țări, datorită schimbărilor climatice, sănătatea pare să ajungă din nou pe buzele tuturor.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Ce ar putea aduce următoarele 12 luni?

Doctorul Maria Van Kerkhove, expert în boli infecțioase, care conduce Departamentul OMS pentru Pregătirea și Prevenirea Epidemiei și Pandemiei a transmis:

„Nu înțeleg de ce este o surpriză”, când a fost întrebată despre creșterea cazurilor de COVID-19. ,,Cu siguranță nu am văzut încă o sezonalitate la COVID. De pildă, pentru toate celelalte boli respiratorii, vedem o creștere în lunile de toamnă și iarnă în regiunile temperate. Așa că nu ar trebui să fie văzută ca o noutate.”

Acesta este motivul pentru care campaniile de vaccinare pentru gripă sau COVID-19 încep devreme, vizându-i pe cei mai vulnerabili.

„Asigurarea vaccinării în toate țările cu grupuri mari de risc este extrem de importantă…Pentru mine, aceasta este cea mai mare frustrare. COVID-19 are de fapt soluții, gripa are soluții, care pot preveni bolile severe și chiar moartea. De ce nu le folosim?, a mai completat dr. Van Kerkhove.

Schimbările climatice și răspândirea Febrei Dengue

Nu doar coronavirusul s-ar putea afla în centrul atenției, în anul 2024…

,,Pe măsură ce liderii mondiali s-au adunat la Dubai pentru a discuta despre lupta împotriva schimbărilor climatice la începutul acestei luni, încălzirea globală avea deja un efect asupra răspândirii bolilor infecțioase”, spune dr. Van Kerkhove.

Febra Dengue, un virus transmis oamenilor de țânțari, este un bun exemplu. Se crede că țânțarii purtători de Febră Dengue ar putea să devină ,,o normalitate” în Anglia, până în anii 2040.

Focar de Variola Maimuței

Dr. Van Kerkhove a subliniat, de asemenea, un focar al virusului variolei maimuței în Republica Democratică Congo, în Africa Centrală.


Variola maimuței este o boală cauzată de infecția cu virusul mpox. Există două tipuri de virus mpox: Clade I și Clade II.

Clada I este mai periculos, având o rată a mortalității de aproximativ 10%. Clade II este în general mai blândă, iar acest tip circulă în Europa, a spus dr. Van Kerkhove.

„Așadar, suntem îngrijorați de extinderea Clade I în alte țări, deoarece în acest moment se acordă foarte puțină atenție către mpox”,


Boli infecțioase în zonele de război


Lumea intră în 2024 cu două conflicte grele în spate – Ucraina-Rusia și Israel-Hamas – dominând titlurile primelor pagini, precum și o serie de alte războaie subraportate la nivel mondial.

,,Este mult mai greu”, spune Dr Van Kerkhove. „Pe lângă amenințările infecțioase cu care se confruntă, oamenii se luptă cu foametea, subnutriția, nu au acces la apă curată și sisteme de deșeuri și le este frig.
„Oamenii sunt mult mai predispuși la boli”
.


Suntem pregătiți pentru o altă pandemie?

Pandemia s-a simțit de parcă a venit din senin. Guvernele au fost zguduite pe măsură ce cazurile au crescut – cu oamenii blocați în case sau incapabili să-i viziteze pe cei dragi suferinzi. Deci, patru ani mai târziu, este lumea mai pregătită?

Da și nu, spune doctorul Van Kerkhove.

Pe de o parte, spune ea, întreaga lume este mai atentă la anumite lucruri precum supravegherea, testarea și secvențierea noilor amenințări, precum și progresele în domenii pentru prevenirea infecțiilor și eforturile din domeniul sănătății.

Dar există însă și aspecte care o fac pe Dr. Van Kerkhove să fie mai puțin sigură:

„Mă uit la scăderea încrederii unii în ceilați. Mă uit la atacurile asupra științei și asupra oamenilor de știință, la politizarea fiecărui aspect al COVID”.

Tot ea susține că țările ar putea fi mai puțin dispuse să raporteze un nou agent patogen din cauza stimulentelor financiare și politice. „Deci, sunt foarte îngrijorată că, la unele aspecte, stăm mai rău decât acum patru ani”, adaugă ea.

Citește și