• Cercetătorii au descoperit că persoanele care mănâncă cinci sau mai multe ouă pe săptămână prezintă un risc mai mic de hipertensiune arterială și de diabet de tip 2.
  • Combinat cu alte modele alimentare sănătoase, s-a constatat că un consum regulat de ouă are beneficii pe termen lung.
  • Amber Core, dietetician înregistrat la Universitatea de Stat din Ohio, a declarat pentru Healthline că rezultatele nu arată neapărat că consumul de ouă protejează împotriva bolilor de inimă.

Prețul ouălor, cândva un produs de bază ieftin din bucătăriile comerciale și casnice, a crescut vertiginos în ultima vreme. În timp ce restauratorii locali se grăbesc să își adapteze afacerile, cercetătorii de la Universitatea din Boston își pun o altă întrebare: cât de bune sunt totuși ouăle pentru oameni?

Cu un conținut ridicat de proteine și nutrienți precum vitamina D, ouăle sunt, de asemenea, cunoscute pentru faptul că conțin cantități semnificative de colesterol, care poate bloca arterele și crește riscul de boli de inimă. Asociația Americană a Inimii sugerează că persoanele care mănâncă ouă ar trebui să consume doar un ou sau două albușuri de ou pe zi.

Dar, într-un studiu recent, cercetătorii au descoperit că persoanele care au mâncat cinci sau mai multe ouă pe săptămână prezentau un risc mai mic de hipertensiune arterială și diabet de tip 2. De asemenea, aveau un nivel mai scăzut al glicemiei. Combinat cu alte modele alimentare sănătoase, s-a constatat că un consum regulat de ouă are beneficii pe termen lung.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Pentru studiu, cercetătorii au analizat 2.349 de adulți cu vârste cuprinse între 30 și 64 de ani. Aceștia au fost participanți la o cohortă de descendenți ai Framingham Heart Study, care urmărește factorii care contribuie la bolile cardiovasculare de-a lungul deceniilor.

Începând din 1971, membrii acestei cohorte au început să fie supuși la fiecare patru ani la examene care au inclus chestionare, interviuri și analize de sânge. Li s-a cerut, de asemenea, să țină evidența dietei, pe care cercetătorii de la BU au folosit-o în munca lor.

Trebuie remarcat faptul că studiul recent a fost finanțat în parte de un grant din partea Centrului de nutriție a ouălor al American Egg Board. American Egg Board a fost creat la cererea crescătorilor de ouă din țară pentru a pune în comun resursele de marketing și pentru a crește cererea de ouă și produse din ouă din SUA.

Amber Core, dietetician înregistrat la Universitatea de Stat din Ohio, a declarat pentru Healthline că rezultatele nu arată neapărat că consumul de ouă protejează împotriva bolilor de inimă.

„În timp ce acest studiu sugerează că ouăle pot avea un impact pozitiv asupra tensiunii arteriale și a nivelului de glucoză la jeun, acest lucru nu indică o protecție împotriva apariției bolilor de inimă. Dezvoltarea bolilor de inimă este determinată mai mult de colesterolul ridicat, de tensiunea arterială ridicată și de determinanții genetici”, a declarat ea pentru Healthline.

Dacă oamenii vor dori să își mărească dieta cu ouă, aceasta va costa mai mult decât în urmă cu un an. Prețul ouălor a crescut cu aproape 60% în decembrie, comparativ cu anul precedent, potrivit datelor Biroului de Statistică a Muncii. Prețul mediu al unei duzini de ouă a fost de 4,25 dolari în decembrie, în creștere de la 3,59 dolari în noiembrie și 3,42 dolari în octombrie.