• Membrii nebănuiți ai publicului ar putea sorbi din substanțe chimice toxice în timp ce se bucură de băutura lor preferată de Crăciun.
  • Acest lucru se datorează faptului că vinurile vândute pe străzile britanice de companii precum Sainsbury’s, Marks and Spencer și Asda conțin pesticide care cauzează cancer, arată un studiu.
  • Într-o analiză de laborator guvernamentală a 72 de vinuri, cercetătorii au descoperit că majoritatea (49) conțineau urme de cel puțin un pesticid, în timp ce unul – un alb numit Feteasca Regală de la compania română Cramele Recaș – conținea șase pesticide diferite.

Mai mult de jumătate dintre vinurile din comerț conțin substanțe chimice toxice, potrivit unui nou studiu.

În total, au fost descoperite 19 pesticide, inclusiv șase legate de dezvoltarea cancerelor. Rezultatele programului guvernamental de testare a reziduurilor au fost adunate și analizate de Pesticide Action Network UK (PAN UK), o organizație non-profit cu sediul în Brighton, scrie Daily Mail.

„Iubitorii de vin nu ar trebui să riște să se expună la o serie de pesticide periculoase atunci când le place o băutură”, a spus cercetătorul PAN UK, Nick Mole.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

„Sectorul vinului ecologic este înfloritor, demonstrând că este 100% posibil să se producă vin fără a se baza pe substanțe chimice toxice”.

Datorită cererii uriașe de vin, pesticidele sunt pulverizate pe vița de vie de către cultivatori pentru a ajuta la îndepărtarea dăunătorilor, cum ar fi insectele și ciupercile. Cu toate acestea, substanțele chimice toxice pot contamina solul, rămân pe struguri și ajung în produsul finit.

„Adevărata problemă este că pur și simplu nu poți spune după vedere, gust sau miros dacă există reziduuri de pesticide în vinul tău”, a spus Mole pentru MailOnline. Potrivit lui Mole, cel mai sigur mod de a te asigura că nu bei  pesticide împreună cu vinul tău este să „bei organic”.

Vinul organic, care este etichetat ca atare cu un logo al Asociației Solului sau al unui organism similar, este făcut fără pesticide sau substanțe chimice sintetice. Cele 72 de vinuri testate au fost toate luate de pe rafturile supermarketurilor britanice și dintr-o serie de țări și cultivatori.

Într-o analiză de laborator guvernamentală a celor 72 de vinuri, cercetătorii au descoperit că majoritatea (49) conțineau urme de cel puțin un pesticid, în timp ce unul – un vin alb românesc, Feteasca Regală, de la Cramele Recaș – conținea șase pesticide diferite.

„Eșantionarea ar trebui să reflecte opțiunile de cumpărare ale consumatorilor, dar, desigur, cantitatea reală eșantionată este foarte limitată în domeniul de aplicare”, a spus Mole.

Care sunt cele mai nocive vinuri?

Trei vinuri conțineau urme de cinci pesticide: Red Blend de la o cramă portugheză numită Mimo Moutinho, un Malbec din Franța făcut pentru Marks & Spencer și un italian Gavi pentru Sainsbury’s. Vinurile care conțin patru pesticide au fost un Pinot Grigio din Myton Hill din Moldova și un prosecco roz de la Rose Valdo din Italia, cumpărat de la Asda. Zece dintre vinuri conțineau trei pesticide, în timp ce 20 dintre vinuri conțineau două pesticide și 13 aveau un pesticid.

Printre cele 23 de vinuri fără pesticide s-au numărat Malbec argentinian de la Graham Norton vândut în Morrisons, Black Label Merlot de la McGuigan din Australia și Silver Bay Rose, singurul vin produs în Marea Britanie din eșantion.

Moles a spus că vinurile cu pesticide multiple reprezintă o îngrijorare deosebită, deoarece aceasta „este zona cea mai problematică și cel mai puțin înțeleasă în ceea ce privește posibilele efecte asupra sănătății umane”.

Citește și