• Uneori, un coșmar poate fi atât de intens încât te face să te trezești plângând.
  • Bebelușii plâng în somn deoarece nu sunt obișnuiți să facă tranziția de la somnul profund la somnul ușor.
  • Terorile nocturne apar cel mai frecvent între 3 și 7 ani.

Plânsul în somn se poate întâmpla bebelușilor, copiilor, adulților și persoanelor în vârstă. Poate fi supărător să te trezești cu lacrimi în ochi. A face ca un bebeluș să doarmă toată noaptea este probabil lucrul numărul unu pe care îl speră majoritatea părinților. Bebelușii au tendința de a plânge în somn pentru că nu sunt obișnuiți să facă tranziția de la o etapă de somn la alta. Cu toate acestea, pe măsură ce bebelușii cresc și se dezvoltă, se trezesc mai rar, ceea ce le permite părinților lor să aibă parte de un somn decent.

Adulții care sunt epuizați emoțional, care suferă de afecțiuni psihice sau care au trecut printr-o experiență traumatică recentă pot vărsa lacrimi în timp ce dorm și la trezire. Pentru persoanele în vârstă, schimbările fizice, simptomele demenței, confruntarea cu aspectele mentale și emoționale ale îmbătrânirii și stresul tranzițiilor vieții pot provoca plânsul în timpul ciclului de somn.

Tranziții în stadiile de somn

Când se naște un copil, acesta are nevoie de timp pentru a se adapta la noile sale cicluri de somn. Există șase stadii de somn. Somnul cu mișcări oculare rapide este unul dintre aceste stadii. Acesta este denumit și somn ușor. Bebelușii petrec mai mult timp în timpul somnului REM decât adulții.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Bebelușii plâng în somn deoarece nu sunt obișnuiți să facă tranziția de la somnul profund la somnul ușor. Tranziția poate fi supărătoare pentru ei, făcându-i să se trezească plângând; totuși, uneori se liniștesc și continuă să doarmă.

Terori de noapte

Terorile nocturne sunt vise înfricoșătoare pe care nu ți le poți aminti atunci când te trezești. Copiii le experimentează mai des decât adulții. Terorile nocturne apar cel mai frecvent între 3 și 7 ani. Se estimează că 30% dintre copiii de sex masculin și feminin au terori nocturne. Durata unei terori nocturne poate dura între câteva secunde și câteva minute.

Acestea pot implica mișcări violente în jurul patului, țipete și/sau mersul în somn și pot provoca plâns în somn și la trezire. În jurul vârstei de 10 ani, frecvența terorii nocturne scade semnificativ.

Coșmaruri

Ce este mai rău decât un vis urât? Un coșmar. Probabil că vă amintiți că ați avut mai multe coșmaruri în copilărie decât ca adult. Trezirea dintr-un coșmar vă poate lăsa un sentiment de teroare, supărare, zguduială și neliniște.

Uneori, un coșmar poate fi atât de intens încât te face să te trezești plângând. Este imposibil să împiedici complet ca visele înfricoșătoare să îți strice somnul.

Anxietate și stres

De la problemele de la locul de muncă, probleme conjugale, probleme familiale, dificultăți financiare și probleme de sănătate, viața poate fi plină de factori de stres. Dacă viața v-a aruncat în cale prea multe situații complicate, corpul are nevoie să le proceseze.

Somnul susține capacitatea creierului de a forma amintiri emoționale, de a dezvolta un comportament empatic și de a modula reactivitatea emoțională.

Parasomnia

Parasomnia este o categorie de tulburări de somn care include somnambulismul și somnambulismul. O persoană care se confruntă cu parasomnia își va reprezenta fizic visul în viața reală, ceea ce poate include plânsul. Dacă cineva din familie are această tulburare de somn, este mai probabil să o aveți.

Parasomnia este exacerbată de stres, anxietate și schimbări majore ale obiceiurilor de somn. Aceasta poate pune în pericol siguranța persoanei, deoarece aceasta nu este conștientă de mediul său fizic.