• Scoția a devenit prima țară din lume în care tampanele sunt gratuite.
  • Proiectul de lege a fost introdus de Monica Lennon.
  • Un studiu arată că 10% dintre fetele din Marea Britanie nu și-au putut permite tampoane în timpul menstruației.

Parlamentul din Scoția a aprobat în unanimitate proiectul de lege pentru furnizarea gratuită a produselor de îngrijire pentru femei, în perioada menstruației, potrivit BBC.

În prezent, autoritățile locale au obligația de a asigura femeilor articole gratuite, cum ar fi tampoanele și absorbantele sanitare, care sunt disponibile pentru „oricine are nevoie de ele”.

Proiectul de lege a fost introdus de Monica Lennon, membră a MSP Labour. Încă din 2016, ea derulează campnaii pentru a pune capăt sărăciei.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Aceasta a menționat că inițiativa legislativă este „practică și progresivă” și că trebuie implementată cât mai repede, mai ales din cauza pandemiei de coronavirus.

„Perioadele de menstră nu se opresc pentru pandemii și efortul de îmbunătățire a accesului la tampoane, absorbante și produse reutilizabile esențiale nu a fost niciodată mai important”, a adăguat aceasta.

Cât de mare este problema

Un sondaj efectuat pe un eșantiont mai mare de 2.000 de persoane, de către Young Scot, a arătat că că aproximativ una din patru eleve de școală, colegiu sau universitate din Scoția s-a străduit să achiziționeze produsele de îngrijire în timpul menstruației.

Între timp, aproximativ 10% dintre fetele din Marea Britanie nu și-au putut permite astfel de produse, 15% au făcut eforturi pentru a și le putea permite și 19% au schimbat produsele utilizate frecvent cu unele mai puțin calitative, din cauza costurilor ridicate.

Pe lângă eradicarea sărăciei din zona îngrijirii din timpul menstruației femeilor, proiectul de lege abordează stigmatul acestei perioade.

Cercetătorii spun că aceasta este o problemă o au în special fetele tinere. S-a constatat că 71% dintre tinerele cu vârste cuprinse între 14 și 21 de ani s-au simțit jenate să cumpere absorbante.

Urmăriți Aleph News pe FacebookTwitterYoutube și Instagram!