• Bloomberg: În colţul estic al Uniunii Europene, două ţări încearcă cu disperare să nu irosească mult aşteptatele vaccinuri anti-coronavirus
  • Cererea de vaccinare din România şi Bulgaria s-a prăbuşit în ultimele săptămâni
  • În România, 35.000 de doze de vaccin AstraZeneca au expirat la finalul lunii iunie

În colţul estic al Uniunii Europene, două ţări încearcă cu disperare să nu irosească mult aşteptatele vaccinuri anti-coronavirus, scrie publicaţia americană Bloomberg.

Cererea de vaccinare din România şi Bulgaria s-a prăbuşit în ultimele săptămâni, în contextul în care stocurile trebuie să fie folosite înaintea termenului de expirare, alternativa constând în distrugerea dozelor – scenariu extrem de pesimist, având în vedere că unele dintre ţările sărace ale Africii se confruntă cu o lipsă masivă de vaccinuri.

În condiţiile în care stocurile devin tot mai mari, vaccinurile sunt vândute sau donate altor ţări, guvernele cerând constant amânarea livrărilor. În timp ce industria hotelieră din Bulgaria vrea crearea unei campanii de vaccinare pentru turiştii străini, cererea de inoculare din România a scăzut atât de mult încât membrii echipei de rugby a Argentinei au putut să se vaccineze în Bucureşti înaintea meciului din 3 iulie.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Gradul de ezitare din cele două ţări vine în primul rând din neîncrederea faţă de autorităţi, dar şi din cauza scepticismului cu privire la unele vaccinuri, precum AstraZeneca, notează Bloomberg. În România, doar 24% din populaţie este vaccinată complet, Bulgaria ajungând la jumătate din procent.

Însă situaţia din România este mai presantă, 35.000 de doze de AstraZeneca expirând miercuri, 30 iunie. Bulgaria are 20.000 de vaccinuri care vor expira la sfârşitul lunii iulie, însă autorităţile speră la o creştere a numărului de oameni care se prezintă la rapel. Acum, cele două ţări doresc să amâne livrările, însă România trebuie să primească 4,4 milioane de doze de-a lungul următoarelor două luni.

De asemenea, varianta Delta a coronavirusului, descoperită iniţial în India, continuă să se răspândească din Marea Britanie pe restul continentului într-o perioadă în care toţi mai mulţi oameni se pregătesc să plece în vacanţă.