- C. Eriksen s-a prăbușit pe teren în Danemarca – Finlanda. Mijlocașul danez a fost resuscitat timp de 10 minute
- Eriksen a suferit un atac de cord în minutul 42
- Eriksen este încă internat la Copenhaga. El a transmis că acum se simte bine
- Medic: Testele lui Eriksen arată bine
Sâmbătă a fost la un pas de moarte, astăzi este sănătos tun! Curiosul caz al lui Christian Eriksen continuă! Fotbalistul danez care s-a prăbușit sâmbătă seară pe teren în Danemarca – Finlanda, fiind salvat cu defibrilatorul, este încă internat într-un spital din Copenhaga.
Medicul naționalei daneze spune că Eriksen nu are nimic.
„Aproape l-am pierdut. Am făcut masaj cardiac, era în stop. I-am repornit inima cu defibrilatorul. Acum, examinările medicale arată că totul este în regulă. Practic, nu avem o explicație în privința a ceea ce s-a întâmplat”, a spus Morten Boesen, medicul naționalei Danemarcei.
„Aproape l-am pierdut. I-am repornit inima cu defibrilatorul. Acum, examinările medicale arată că totul este în regulă. Practic, nu avem o explicație în privința aceea ce s-a întâmplat”, a spus Morten Boesen.
„Vă mulțumesc! Nu mă voi da bătut! Mă simt bine acum, dar vreau să văd ce s-a întâmplat”, a transmis Christian Eriksen, citat de Gazzetta dello Sport.
În acest timp, mijlocasul lui Inter ține legătura cu apropiații și cu coechipierii. „Vă mulțumesc, nu mă voi da bătut!”, le-a transmis și fanilor.
Sperietura trasă de danezi cu Eriksen l-a făcut și pe olandezul Daley Blind să se gândească de două ori înainte să intre pe teren la EURO. Este unul dintre puținii sportivi profesioniști care joacă cu un stimulator cardiac montat.
Medic: Fotbalistul nu a avut un infarct, ci o aritmie severă
„Fotbalistul nu a avut un infarct, ci o aritmie severă. Înseamnă că inima bate neregulat, extrem de rapid. Inima unui sportiv arată diferit față de a unui om normal. Mușchiul e mai gros și asta poate produce această aritmie. E imposibil să știi dinainte dacă un sportiv va avea aritmie”, a explicat Oren Iancovici, medic specialist Cardiologie.
„Se vede cu cinci, șase secunde cum amețește, înainte de a se prăbuși. A avut noroc de o echipă medicală care a știut ce are de făcut. Medicii nu cred că îl vor lăsa înapoi în teren”, a adăugat medicul.
Un curs de prim ajutor durează 4 ore şi costă 150 RON
Am văzut cum primul ajutor acordat rapid poate salva o viaţă. La noi, 90% dintre români nu ştiu să acorde primul ajutor unei persoane în nevoie – de masaj cardiac nici nu se pune problema. Evident, suntem pe ultimul loc în UE.
Un curs de prim ajutor costă doar 150 de lei și ține câteva ore. Nu e bătaie la înscrieri.
Iar în marile orașe ia defibrilatoarele de unde nu-s! La Iași două publice sub lacăt și unul într-o biserică! La București, doar în câteva stații de metrou. Montate de o asociație.
„Pentru a învăţa acordarea primului ajutor, este destul un singur curs. De exemplu, noi, în Iaşi efectuăm cursuri la Serviciul Voluntar de Ambulanţă unde vă puteţi înscrie oricând la noi pe site”, a spus Mihail Samson, coordonator Serviciul Voluntar de Ambulanţă – Divizia Medicală.
„Defibrilatoarele care sunt amplasate pe spaţiul public au un program propriu, adică poate fi folosit de către oricine deoarece comenzile sunt vocale şi sunt în limba română şi practic trebuie să ascultăm de aparat”, explică Marius Benchea, director general Serviciul Voluntar de Ambulanţă.
Specialiștii spun că în cazul accidentelor rutiere, jumatate din decese au loc în primele minute de la impact. Primul ajutor este esenţial. Studiile arată că 70.000 de români mor anual pentru că nu primesc la timp ajutor.