• Aproape 40% dintre persoanele care au supraviețuit unui stop cardiac au avut amintiri, experiențe tip vis sau o anumită percepție chiar și atunci când erau inconștienți.
  • Cercetătorii au găsit, de asemenea, semne ale activității undelor cerebrale, sugerând conștientizarea, uneori pe durată îndelungată de până la o oră, înainte de a fi resuscitați.
  • Unii pacienți au avut un sentiment de separare de corp și o recunoaștere că au murit, sau au avut iluzii de monștri sau figuri fără chip.

Aproape 40% dintre persoanele care au supraviețuit unui stop cardiac au avut amintiri, experiențe tip vis sau o anumită percepție chiar și atunci când erau inconștienți, sugerează un studiu despre experiențele „în apropierea morții”, scrie Sky News.

Cercetătorii au găsit, de asemenea, semne ale activității undelor cerebrale, sugerând conștientizarea, uneori pe durată îndelungată de până la o oră, înainte de a fi resuscitați.

Șase pacienți care au luat parte la studiu au raportat ceea ce cercetătorii au numit „experiențe transcendente amintite ale morții”, ceea ce mulți consideră o experiență aproape de moarte. Mai mulți pacienți și-au putut aminti aspecte ale tratamentului medical, cum ar fi durerea, presiunea sau vocile medicilor.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI

Cu toate acestea, alții au avut un sentiment de separare de corp și o recunoaștere că au murit, sau au avut iluzii de monștri sau figuri fără chip.

„Nu există nimic mai extrem decât stopul cardiac deoarece omul este literalmente între viață și moarte. Pacienții sunt într-o comă profundă și nu ne răspund deloc fizic”, a spus autorul principal al studiului, dr. Sam Parnia, profesor asociat în departamentul de medicină de la NYU Langone Health.

În timpul stopului cardiac, inima suferă contracții necoordonate, iar fluxul sângelui încetează. Spre deosebire de un atac de cord, o persoană aflată în stop cardiac este întotdeauna inconștientă.

Citește și: