• Trezirea înainte de sunetul alarmei poate fi o experiență neplăcută pentru cei care nu sunt matinali, iar anxietatea legată de numărul de ore rămase de somn poate afecta capacitatea de a adormi din nou.
  • Potrivit experților în somn, trezirea matinală înainte de alarmă nu este un fenomen nou și poate cauza disconfort persoanelor afectate.
  • Evitarea privitului la ceas imediat după trezire poate ajuta la reducerea stresului și anxietății, permițând astfel o mai mare relaxare și șansa de a adormi din nou.

Ceasul deșteptător poate reprezenta un sunet neplăcut, pentru cei mai puțini matinali. Cu toate acestea, indiferent de numărul orelor de somn, există oameni care se trezesc înaintea alarmei. Conform CNN, trezirea cu multe minute sau chiar ore înainte de alarmă nu este un fenomen nou, dar poate provoca disconfort oamenilor, susțin experții în somn.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA susține că mai mult de o treime dintre americani nu dorm suficiente ore pe noapte, neîndeplinind recomandarea minimă de șapte ore de somn. Acest lucru este susținut și de studiile realizate de National Institutes of Health, care arată că între 10% și 30% din populația mondială se confruntă cu insomnia, o afecțiune caracterizată prin dificultatea constantă de a adormi și incapacitatea de a reveni la somn după ce s-a trezit în timpul nopții.

Potrivit unui studiu realizat în 2009 de Centrul de Cercetare Epidemiologică a Somnului de la Stanford și alte universități, persoanele care suferă de insomnia pot experimenta o combinație de „treziri nocturne” și „treziri matinale”. Aceste treziri timpurii pot apărea fără a fi însoțite de alte simptome ale insomniei, cum ar fi dificultăți în adormire, treziri frecvente în timpul nopții și un somn nesatisfăcător, care nu oferă odihnă adecvată, chiar dacă persoana respcetivă îndeplinește numărul recomandat de ore de somn.
Pe lângă terapia cognitiv-comportamentală și medicamentele utilizate în tratamentul insomniei, există și alte sfaturi zilnice care pot avea un impact pozitiv asupra trezirii matinale. În cazul celor care nu suferă de insomnie cronică, dar se confruntă cu treziri matinale timpurii, o tulburare acută de somn poate fi un factor în joc.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Experiența constantă a trezirii înainte de sunetul obișnuit de alarmă poate fi însoțită de o frustrare intensă din cauza incapacității de a adormi din nou. Stresul generat poate părea copleșitor și poate ocupa o importanță mai mare decât problema inițială de somn.

Cum să nu te mai trezești înainte să-ți sune alarma?

Evitați să vă uitați la ceas, în momentul în care vă treziți. Acest lucru v-ar putea face să vă îngrijorați cu privire la numărul de ore pe care le mai aveți de dormit și astfel, nu veți mai putea adormi din cauza stresului.

„Anxietatea și frustrarea se acumulează”, a declarat Wendy Troxel, specialist în somn, cercetător comportamental senior la Rand Corp.

„Urmărirea ceasului devine o obișnuință, iar acest răspuns obișnuit de frustrare și anxietate provoacă, de asemenea, un răspuns de stres în organism”.

Citește și: