• Rezultatele arată că un consum ușor până la moderat de cafea măcinată, instant și decofeinizată ar trebui să fie considerat parte a unui stil de viață sănătos.
  • Studiul, publicat în European Journal of Preventive Cardiology, a inclus 449.563 de participanți fără aritmii sau alte boli cardiovasculare.
  • Cea mai mare reducere a riscului a fost observată cu două până la trei cești pe zi.

Consumul a două-trei cești de cafea pe zi este asociat cu o durată de viață mai lungă și cu un risc mai mic de boli cardiovasculare, în comparație cu evitarea cafelei, potrivit unui studiu.

O echipă de la Baker Heart and Diabetes Research Institute, Australia, a examinat legătura dintre tipurile de cafea și aritmiile incidente sau bătăile neregulate ale inimii, bolile cardiovasculare și decesul, folosind date din UK Biobank despre adulți cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani.

Rezultatele sugerează că un consum ușor până la moderat de cafea măcinată, instant și decofeinizată ar trebui considerat parte a unui stil de viață sănătos, a declarat autorul studiului, profesorul Peter Kistler.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

În cadrul studiului, bolile cardiovasculare au inclus afecțiuni precum boala coronariană, insuficiența cardiacă congestivă și accidentul vascular cerebral ischemic. Studiul, publicat în European Journal of Preventive Cardiology, a inclus 449.563 de participanți fără aritmii sau alte boli cardiovasculare. Vârsta medie fost de 58 de ani, iar 55,3% erau femei.

Informațiile privind rezultatele au fost obținute din fișele medicale și din registrele de deces. Urmărirea mediană a fost de 12,5 ani. Toate tipurile de cafea au fost legate de o reducere a riscului de deces din orice cauză, au declarat cercetătorii.

Cea mai mare reducere a riscului a fost observată cu două până la trei cești pe zi, care, în comparație cu lipsa consumului de cafea, a fost asociată cu o probabilitate de deces mai mică cu 14%, 27% și, respectiv, 11% pentru preparatele decafeinizate, măcinate și instant.